Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 oktober 2013

Romsk litteratur

Lyssnade på ett intressant föredrag om romsk litteratur, lånade Svarta rosor = Kale ruže : romsk litteratur, kultur och historia av Gunilla Lundgren berättar om tolv romska författarens liv med foton och med textutdrag både på svenska och romani.
I betraktarens ögon - memoarer av Hans Caldaras berättar han om sitt eget och förfaders liv, som flykting i sitt eget land, skolstart först i tio års ålder. "Det finns mycket kvar att göra för att skapa en bättre plattform för romer i samhället, men om man jämför med stora delar av världen är Sverige ändå ett av de vinaste länderna att leva i", skriver Caldaras.
Såg den gripande utställningen om romer, deras vardag och 500 år av utanförskap,
tältliv, traditioner, musik, framtidshopp.

Inga kommentarer: