Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 november 2013

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey av Lady Fiona Carnarvon är en verklighetstrogen beskrivning bland aristokrater och deras tjänstefolk. Det finns foton och brev som bekräftar trovärdigheten. Otroliga rikedomar som ökar genom giftermål, men  kvinnor kan ändå inte påverka sin förmögenhet nämnvärt. Denna slöseri av både mat, inredning och tjänstefolk bara för att få ett par dagars besök av prinsen av Wales. Mycket slit för tjänstefolket alla bjudningar och fester. Men Lady Almina installerar elektricitet och varmvatten, så tjänstefolket slipper bära lika mycket. Intressant läsning och vill man se mer av Downton Abbey, finns en dvd med i Amelia Jul. Och även i SVT1.
Johan Hakelius berättar mer om Lady Alminas kompis Consuelo, hertiginna av Marlborough, i sin bok Ladies. Man får ännu mer inblick om skvaller och seder från denna märliga försvunna tid.

11 kommentarer:

Elämän krestomatia sa...

Lord Carnavon, Almina's mann finansierade ju utgrävningar av Tutankhamuns grav. Axel Munthe (en av mina favoriter) var Carnavons vän, och deltog i öppningen av gravet. Highclere är fantastikt och fascinerande!

Hannele sa...

Visst är det spännande!

Anonym sa...

Väldigt bra bok! Jag är på 7e kapitlet och köpte den från www.bokmax.se. Jag letade runt och de verkar ha de billigaste priserna på böcker från Massolit.

♥ Hannele sa...

Bra tips, visst är boken bra!

Mrs Calloway sa...

Amelia blir bra läsning på långa tågresan imorgon. tack för tipset, Hannele!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Mrs Calloway, det är härlig läsning :)

Mattias Reuterberg sa...

Har köpt in den till Trulse, ska bli spännande. Gillade Hakelius bok också, excentriker är alltid underhållande. :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mattias, toppen! Hakelius är bara så bra!

The 5th earl of Carnarvon sa...

Otroligt bra bok! Köpte den också från "bokmax" Tack för tipset. Jag tycker livet i verkligheten överträffar tv-serien i pengar och glamoröst liv. Fantastiska skildringar från kriget också. Många plus på denna:)

The Mighty Big Blogger sa...

Hej
Jag är lite framfusig men vill höra med dig om du skulle vara intresserad av att läsa våra debutböcker och recensera dem skickar över dem i e-boks format till dig via mailen. Vi debuterade under 2013 med Röd Vinterängel samt
Ankharen och vi är väl det nya svenska författarparet, och böckerna finns att köpa på Adlibris, Bokus m fl. samt
via vår egen Widgetshop. Du kan läsa lite om oss och de recensioner vi fått på vår hemsida:
www.bra-leve-forlag.se
Vi är i verkligt behov av lite draghjälp för att komma ut så vi uppskattar verkligen den hjälp vi kan få och
dessutom är våra böcker genuint bra. Tack på förhand!
Är mycket tacksam om du hör av dig om när och var du lägger ut din recension.
Tove Birkeland Brandt Om du tycker det är OK så skriv en rad till mig på tove-brandt@hotmail.com

♥ Hanneles bokparadis sa...

Tove, låter intressant, deckare läser jag inte, får se om ni har något intressant.