Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 december 2013

Om det var krig i Norden

Om det var krig i Norden av Janne Teller är en liten tvärtom-bok som många borde läsa.Tänk att bli tvingad att fly och inte få visa att man är svensk. Kanske skulle man bli mer tolerant mot andra, när man förstår. Vi är olika och det inte är något fel i det.

6 kommentarer:

Metronyx sa...

Det är otroligt svårt att idag tänka sig att det här landet en gång i tiden var en stormakt som härjade och låg i krig nästan jämt. De här som hyllar Karl den tolfte, bortsett från att vi fattar att de är supernationalister, tycker de verkligen att det är något att sträva efter - krig och att vara en fruktad nation?
Jag lider med alla de som tvingas att fly från eller tvingas, av olika omständigheter, vara kvar i krigsdrabbad länder. Visst kan väl jag också rent logiskt inse att Sverige inte kan ta emot alla flyktingar i världen, men vem ska vara den som säger "nej tyvärr livbåten är full - du får simma vidare och hoppas att du inte drunknar". Olikheter berikar, sen får väl andra tycka annorlunda om de vill, men jag önskar att människan skulle vara mer solidarisk med den andra - även om vi inte har samma bakgrund.

♥ Hannele sa...

Metronyx, historiekunskaperna är inte som de borde vara... Nu har vi snart inte många kvar som minns andra världskriget, inte bra. Det är bra att rika Sverige hjälper många flyktingar idag, men tolerans och empati saknas bland många. Rädsla för det okända, fast det skulle kunna vara berikande i stället.

Linnea sa...

Den här boken har jag tänkt läsa länge.. Den verkar himla intressant! Snyggt formgiven är den också..

Hannele sa...

Linnea, och lagom kort... tankeväckande.

Ela sa...

Jättefin liten bok som väckte många tankar. Skulle vilja ge bort den till så många.

Hannele sa...

Ela, verkligen en bra bok att ge bort.