Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

16 februari 2014

Fem svåra bokfrågor

Mrs Calloway har ställt fem frågor:
1. En bok du inte läst ännu men verkligen ser fram emot. Jo, vissa böcker blir liksom lite som efterrätter... ibland låter jag bli att läsa slutet, bara för att få stanna kvar i stämningen lite till. Jag ser framemot att läsa mer av Helen af Enehjelm, finlandssvensk amerikanare, hon kan mycket om Virginia Woolf, Katherine Mansfield och andra.
 
2. Den bästa boken du har hemma? Jaha, jag tycker om alla mina böcker, jag har metervis bra böcker hemma. Hela mitt liv har jag varit intresserad av Fredrika Bremer (1801-1865), vi är ju födda i samma stad, hittade Hemmen i den nya världen : en dagbok i brev, skrivna under tvenne års resor i Norra Amerika och på Cuba (1853), en bok från tiden hon levde! Nästan magiskt att hålla och läsa i den.
3. Någon bok du var jättepepp på när du köpte den men som bara blivit stående. Det finns ganska många sådana böcker, det är väl inte förbjudet att hamstra böcker? Böcker är inte färskvara, behöver inte åtnjutas omedelbart, tål lagring, har jag alltid sagt. Jag är lite förälskad i W. B. Yeats (1865-1939), nu har jag även en bok om hans kärlek... om Maud Conne. A Biography of Yeats beloved.
4. En bok du köpt mest för den har vackert omslag. Jag är svag för påfåglar.
Jag äger också många böcker med fyrar.
5. En bok du önskar varit bättre och som kanske var lite onödig att köpa. Haha, jag köper nästan aldrig onödiga böcker, fast maken har ibland en annan åsikt. Barna Hedenhös i världsrymden av Bertil Almqvist, första upplaga 1955 var onödigt impulsköp.

11 kommentarer:

Metronyx sa...

Jag håller med om att det är svårt att säga att man köpt något som man ångrar vad böcker gäller. Din Hedenhös-bok är ju en slags raritet. Sen är det ju åxå lite sådär som du påpekar att ibland köper man böcker inte för att läsa direkt utan för att tas fram när andan faller på. Särskilt när det gäller poesi.

Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, egentligen är det kul att äga en Hedenhös-bok, men den var onödigt dyr :) Poesi sträckläser man inte, men som du säger så är det skönt att äga vissa böcker, bara titta och bläddra.

znogge sa...

Visst kan man känna att vissa böcker inte är lika bra som andra. En del är nödvändiga att äga, andra inte! Men känslan av att fastna i en bok som man inte kan lägga ifrån sig är helt underbar!

Mrs Calloway sa...

nej, det är inte förbjudet att hamstra böcker! tvärtom, det är något man bör göra

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen en härlig känsla!

Mrs Calloway, hihi, eller hur :)

Freja sa...

Barna Hedenhös kan väl aldrig vara fel... De är väl dessutom i ropet nu, efter julkalendern!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, därför var den så dyr :)

Ugglanoboken sa...

Vilken härlig boksamling du verkar ha!

Hanneles bokparadis sa...

Helena Andersson, det har jag :)

Klimakteriehäxan sa...

Den här stafettpinnen plockar jag upp genast!
(tänk om krånglet med din vanliga blogg beror på spamfiltret???)

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, trevligt! (jag har nog för många bloggar...)