Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 april 2014

min pappa var en robot

nej, inte riktigt men min far utförde arbete på Volvo Torslandaverket, som idag görs av industrirobotar. Ett tungt arbete att sprutmåla bilar, inte hälsosam luft heller. Efter några månader förstörde min far sina händer, bara drygt 40 år gammal, ständig värk och han kunde inte ens skära bröd. Ergonomi var inte något känt begrepp på 1970-talet.
I veckan firade Torslandaverken 50 års jubileum, min far var inte bjuden. Jag hittade en bok om fabriken från den tiden min far jobbade där; allt fint och modernt. Jag har träffat bönderna som sålde fin åkermark för att man skulle bygga dessa fabriker på Hisingen.

10 kommentarer:

Freja sa...

Så många som slitit ut sig på olika jobb som sedan inte får något tack för det. Sorgligt att tänka på tycker jag.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, många kvinnor också. Idag är det stress på många jobb, jag är inte säker på att det blivit bättre.

znogge sa...

Tyvärr är det inte så mycket bättre i dag. Inte på alla arbetsplatser i alla fall. Men vissa saker har förbättrats. Tänker på den skadliga målarfärg som användes förr och vad det förde med sig...

Hannele sa...

Znogge, vi får hoppas något har blivit bättre, stressen har dock ökat.

Millan sa...

Ja vilket jobb de gjorde! Inte smidigt precis...

Hannele sa...

Millan, kanske skulle det funkat om de bytt arbetsuppgifter under dagen...

Metronyx sa...

Skandal att man inte bjuder in de som gett sitt åt företagen. Ledsam historia om din fars öde, men han är tyvärr inte ensam. Och bättre vet jag inte hur man definierar ibland. Stress är illa. Som fd fabriksarbetare kan jag säga att bara för en sex år sen fick jag skicka en ung pojk till sjukhuset då en maskin slog sönder hans tumme. Den maskinen skulle ha varit säkrad...och det blev den - efteråt!

♥ Hannele sa...

Metronyx, tänk att så ny modern fabrik inte tänkte på ergonomi. Idag har stressen ökat, stress genererar också värk. Vissa arbetsplatser har gympa på arbetstid, men jag såg många kvinnor som inte deltog, de satt hellre vid sina maskiner...

Maria sa...

Mina halvsystrars farfar kom från en gård i Arendal. Den löstes in.

Hannele sa...

Maria, många gårdar löstes in.