Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 april 2014

spänning i påsk

Mina litteraturvetenskapsstudier har tydligen inte gett så djupt intryck på mej, för jag blev alldeles exalterad, när jag hittade Enid Blytons Fem-böcker, alla utom en. Lagom med spänning och inte så mycket sex och våld. Mitt inlägg i Lyrans Tematrio.

14 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

haha, det kan bli alldeles lagom när man känner sig lite klen

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, eller hur :)

Freja sa...

Vilken nostalgikick det skulle vara! Jag läste alla jag kom över när jag var ung, men det är väl 40 år sedan sist nu...

tant Hanneles bokparadis sa...

Freja, aldrig för sent!

Anonym sa...

Som man älskade och slukade dessa böcker en gång! Blir lite ledsen när man nu hör att det skulle vara så dålig litteratur!
(Biggles-böckerna vågar man väl inte ens nämna, men jag tyckte dom var otroligt spännande och bra!)

MarieJ

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie J, tja, man ska strunta i vad andra tycker.

Metronyx sa...

Äh, jag måste säga att efter att ha pluggat samma ämne Hannele så är det jag mest kom fram till är att det finns hierarkier och konstruerade begrepp inom litterturvärlden. Visst jag erkänner att jag själv delar in böcker i bra, tråkiga, dåliga, överdrivet pretantiösa, och mindre bra förebilder i bokform. Men femböckerna har på många sätt en positiv och inspirerande framtoning.Barn som vill vara utomhus och uppleva natur, spänning och söker rättvisa. I det avseendet är det ju bra böcker. Älskade ju åxå dessa, precis som lika utskällda Kitty-böckerna. Inte är det svårt att förstå att det är trist att Anne är en lite rädd flicka och att den modiga flickan George/Georgina framställs som "pojkaktig", men bedöm littertur efter sin tid säger jag då. Nej, fram för Blyton! Bra fynd.

Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, vissa böcker får oförtjänt dåligt rykte av några som inte ens läst färdigt, bara snuddat vid inledning... Bra eller dålig litteratur, även deckare har fått ett lyft och hamnat i finrummet :)

Mrs Calloway sa...

hoppas att du haft en bra påskafton på alla sätt, Hannele!

Hannele sa...

Mrs Calloway, jo tack, fick äta god påsklunch och fira födelsedag i bästa sällskap :)

Anonym sa...

De var min väg in i bokvärlden. Min storebror läste den första för mig högt. Sedan läste jag alla de andra 20 själv. Tänk vad jag dagdrömt mig in i barnens värd. Jag har kvar alla 21 böckerna. När jag var liten trodde jag att Enid var en man. :) När jag läste på bibliotekshögskolan fick jag slåss för deras existens. För visst har kritikerna rätt på flera sätt. Men det struntar jag i. De tillhör min bokbarndom och det är jag stolt över.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bosse Liden, Fem-böckerna var säker mångas väg till böcker och läsning, trots att det inte var "fint" nog av bibliotekarie och andra, typ 1970-talet, då barnböckerna var jättetråkiga och realistiska. Kritikerna har inte alltid läst till slutet. Jag har läst om Blyton-böcker i vuxen ålder. Jag tror att dessa smakpoliser inte läst slutet, för Fem börjar ofta reaktionärt och fördomsfullt, men tar sig mot slutet.

Inga M sa...

Nostalgitripp! Jag läste alla när det begav sig. Tror inte de skulle tåla omläsning, men vem vet.

tant Hanneles bokparadis sa...

Inga M, jag läste om med behållning men jag är nog lite barnslig :)