Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 juli 2014

krigets kvinnor 1914-1918

Under kriget kunde kvinnor allt, sedan fick de ställa sig vid spisen igen.

7 kommentarer:

znogge sa...

Det är en intressant iakttagelse! Kvinnor ansvarade för otroligt mycket under krigsåren. Men sedan så...

Hannele sa...

Znogge, visst är det märkligt.

Eva Hudin sa...

Ja, för många måste det ha varit en ny upplevelse. Tyvärr var arbetsplatserna för krigsmaterial bedrövliga arbetsplatser med ständiga olyckor, förgiftningar, explosioner med mera. Men för 100 år sedan visste man väl överhuvudtaget inte vad säkerhetsföreskrifter var. Det finns romaner skrivna om just unga kvinnor under den här tiden, de jobbar på ammunitionsfabrik eller liknande och man får följa dom i glädje och sorg. Men jag kan då inte få fram författarnamnet/namnen.
Hälsar
Eva

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva Hudin, de flesta arbetsplatserna var nog bedrövliga för 100 år sedan. Kvinnor körde även bil, några flög väl också.

Freja sa...

Jepp, helt galet!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, visst är det märkligt.

snowflake sa...

Sant. Men ändå blev ingenting sig likt efter kriget, krafter hade satts i rörelse som inte gick att stoppa. Köns- och klasskillnader luckrades upp.
Fina omslag!