Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 augusti 2014

'hen' finns nu på riktigt

Nu ska hen vara med i SAOL, genitiv blir hens, och hen som objektivpronomen.
Kuriosa: Ordböcker görs i Göteborg, det hela började redan i slutet av 1960-talet när akademiledamoten Sture Allén började samla på ord i Språkdata i Göteborgs Universitet: ord från dagstidningar, riksdagsprotokoll, Bonniers romaner och andra källor, massor med ord. Man kan se uppkomsten av ord, hitta nya ord och se hur ordens valens ändras typ under senaste hundra åren. Om ett ord inte förekommer, plockar man bort det ur SAOL. Nya ord kommer i stället, vissa ord stannar kvar, andra försvinner som en kort modenyck.

11 kommentarer:

Eva Hudin sa...

Jag tycker hen är ett bra ord, men många tål det inte, förstår inte varför. Eller det gör jag väl, det handlar om en slags rädsla för nytt, särskilt om det handlar om att man blir hen. Det kanske känns hotfullt!

Hannele sa...

Eva Hudin, man blir ingenting utan fortsätter att vara det man är. Men ibland praktiskt istället för att skriva typ "han eller hon".

Anna/notonmusic sa...

Om ordet kommit för att stanna ett tag kommer hen att vänja sej med tiden och finns det med i BOKEN ja då finns det på riktigt som du säjer Hannele:-)

znogge sa...

Jag använder i princip aldrig ordet. Men lite kul att det betyder höna sett ur engelskt perspektiv!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, SAOL är ju riktlinje hur vi ska använda ord :)

Znogge, vi har massor med ord i svenskan som betyder annat i andra språk ♥

Freja sa...

Jag använder ofta hen i mitt jobb och på bloggen, där jag skriver texter som är könsneutrala. så mycket enklare än att skriva "han eller hon", "personen", "individen", "vederbörande", eller när jag skriver om händelser där könet på någon är irrelevant. Det handlar ju verkligen inte om att vi alla ska "bli" hen, det handlar om ett praktiskt ord, och att respektera de som ser sig själva som hen. Och det där med att det betyder höna... Ska vi då sluta använda barn, fart och slut oxå, bara för att nämna några (it, get, as...)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, precis! När det blir enklare, är det fiffigt att använda hen. Bra exempel du har på flera svenska ord, vilka betyder helt annat på andra språk.

Leena Lumi sa...

Minusta tuo 'hen' on upea juttu. Suomessahan pitää aina mainita, nimi tai onko kyseessä mies vain nainen. Eli jos siltä kantilta katsoo, niin 'hon' ja 'han' olivat selvemmät.

Hannele sa...

Leena, mielenkiintoinen mielipide!

mind the book sa...

hurra för hen! och ordsamlande, ordstatistik etc.

är lite ovan henanvändare, men kan bekräfta att många 90-talister redan använder det helt spontant både i tal och skrift!

♥ Hanneles bokparadis sa...

hen förekom redan på 1960-talet, men nu använder många kändisar det, så kanske hen stannar denna gång.