Margareta Strömstedt berättar om besöket på Toves ö Klovharun: Mumin och havet.
Jag skulle så gärna vilja förföra dig : men jag orkar inte av Margareta Strömstedt är en intressant bok, för hon har känt "alla" och hon kan berätta om sina möten. Redan i början avslöjar hon, vem som sa: "Jeg skulle så gjerne ville forføre deg, men jeg orker ikke." Män som tar för sig. "Mer än femtio år efteråt kommer raseriet!" skriver Strömstedt. Fäder, missionsförsamling, hur frigör man sig?
Margareta Strömstedt var god vän med både Tove Jansson och Astrid Lindgren, som hade stor respekt för barn, djur, flyktingar. Kan man prata om döden med barn? Astrid kunde. Strömstedt är mycket intresserad av pedagogik, hur barn lär sig och hur skolan kan ta bort lusten att lära. Hur man i skolan hela tiden blir avbruten, när man jobbar som bäst. Vygotsly och Matti Berström, båda talar om det dynamiska i barnets hjärna. "Hela tiden handlar det om rörelse, både fysiskt och intellektuellt; ingenting är stillastående, aldrig någonsin. Barnen håller på och håller på, undersöker och skapar nytt så mycket de orkar, hela tiden", skriver Strömstedt.
4 kommentarer:
Låter som en mycket intressant, spännande och utmanande bok!
Znogge, Margareta Strömstedt har varit med om mycket, träffat och känt många, hon har mycket att berätta.
Hmmm... om den här boken fördjupar sig i praktiken runt pedagoger som Vygotsky och Matti Bergström (psykolog tror jag) så är den nog spännande. Det lärande barnet är ett mysterium som vi ibland visar för lite respekt för.
Inga M, fördjupa sig kanske är lite mycket sagt, men Margareta Strömstedt har intressanta synpunkter. Varje barn lär på sitt sätt, svårt att generalisera eller göra rätt.
Skicka en kommentar