Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 oktober 2014

fri kärlek på 1800-talet

Vem var gift med vem? Mary Shelley är dotter till Mary Wollstonecraft (1759-1797), feminist som tror på fri kärlek, hon dör tidigt och dottern uppfostras av fadern. Mary Shelley (1797-1857) tror också på fri kärlek och rymmer med den romantiske skalden Percy Bysshe Shelley till kontinenten. Mary föder fyra barn, bara ett överlever. Percy och hon gifter sig, men Percy dör i en seglingsolycka, hon vill inte gifta om sig, hittar ingen lika bra. Som 19-åring skriver Mary om Frankenstein, som skapar ett namnlöst monster, som är både känslig och sympatisk, men senare parodier gör en annan beskrivning.

10 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

alltså, romantiska skalder, jag vet inte...

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en romantisk litterär tid, rymma med sin älskade är väl romantiskt ♥

Inga M sa...

Från det romantiska men pryda 1800-talet!

Hannele sa...

Inga M, konstnärer var kanske mindre pryda.

znogge sa...

Alla var kanske inte så pryda när det väl kom till kritan ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det har vi ju läst lite om :)

Klimakteriehäxan sa...

Apropå att du hyllar Rosamunde Pilcher: jag blir jätteirriterad på att folk i hennes böcker konsumerar ansenliga mängder alkohol stup i kvarten och sen rusar ut till bilen och kör iväg. Men det är kanske rätt sant ändå, de enda nyktra brittiska bilförare jag åkt med har varit taxi/busschaufförer, tror jag ...

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, Pilchers böcker är gammalmodiga på sina ställen, men nu har man noll-tolerans även i England ♥

Freja sa...

Vilka spännande levnadsöden!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, tänk så mycket de reste redan på den tiden!