Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 oktober 2014

Nordiska rådets litteraturspris 2014

Grattis, Kjell Westö som fick Nordiska rådets litteraturpris: "Nordiska rådets litteraturpris tilldelas den finländske författaren Kjell Westö för romanen Hägring 38 som på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid." Boken har även vunnit Sveriges Radios Romanpris 2014. Ska man vinna ett pris kan det vara lämpligt att skriva om krig och historia.


Mina möten med de verkliga författarna av Claus Beck-Nielsen är jag nyfiken på, boken finns översatt på svenska, men inte på biblioteket än. Boken var nominerad till Nordiska rådets pris. Han har också skrivit Claus Beck-Nielsen (1963 - 2001) : en biografi om sig själv och iscensatt sin egen begravning.

8 kommentarer:

Eva Hudin sa...

Hägring 38 har gått som följetong i P1 med Stina Ekblad som uppläsare. Hans filmatiserade roman, Där vi en gång gått, var mycket bra. Kjell Westö kan konsten att beröra!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva Hudin, tack för tipset!

Klimakteriehäxan sa...

Ännu en prisbelönt författare jag inte tror jag läst ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Kjell Westö skriver lite olika genrer, på svenska om Helsingfors.

Bara brittiskt sa...

Såg du intervjun med honom på SVT ikväll?

♥ Hanneles bokparadis sa...

ja, Kjell Westö verkar så klok och sympatisk ♥

Mrs Calloway sa...

Claus Beck - Nielsen tänker jag kolla upp. Tack för tips!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag har lånat hans bok, måste läsa med egna ögon, fast Mina möten med de verkliga författarna inte kommit till biblioteket än.