Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

21 december 2014

grattis, Sara Danius!

Bra att byta varje år precis som julvärd på tv, nu är det Sara Danius tur att vara den ständiga sekreteraren, hon sitter på stol nummer 7 i Svenska Akademien, professor i litteraturvetenskap, ägnar sig  åt sinnenas och sinnesteknologiernas historia, kritisk teori, tolkningsteori, feministisk teori, mediefilosofi, fotografihistoria.
Sara Danius har god koll både på Marcel Proust, James Joyce, Thomas Mann och Gustave Flaubert. Det jag har läst av Danius är väldigt intressant; Proust-Benjamin : om fotografin berättar om varför Prousts förtjänar en plats i fotografins teorihistoria, faktiskt roligare än det låter. Näsa för nyheter : essä om James Joyce ska jag läsa och Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga och den nya Husmoderns död och andra texter får tomten gärna ha med sig.

3 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Och jag har absolut noll koll på damen i fråga. Måste man ändra på det eller går det bra ändå? :-D

Klimakteriehäxan sa...

Förresten - byta varje år, det är dom långt ifrån i det där gänget - Englund har haft uppdraget i sex år och han är en av de mer kortlivade på posten!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, men de skulle kunna börja byta lite oftare, 19 sekreterare på 229 år... dags för den första kvinnan! Jag tycker att Sara Danius texter är väldigt givande.