Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

31 juli 2016

Stå i bredd av Ebba Witt-Brattström

Stå i bredd : 70-talets kvinnor, män och litteratur av Ebba Witt-Brattström känns nästan nödvändig att ha i bokhyllan för här finns alla böcker jag läste på 1970-talet, böcker som fortfarande finns i min bokhylla: Dotter till en dotter av Alfvén, Fräls oss ifrån kärleken av Suzanne Brøgger, En gift mans dagbok av Sven Lindqvist, Rapport från en skurhink är Maja Ekelöf, Maken av Gun-Britt Sundström och flera.
Många av böckerna sågades ned men Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor, läser om och ger dem ett lyft. Riktigt spännande läsning, rolig. Man plockar fram en gammal bok och läser med nya ögon. Att "stå i bredd" är Märta Tikkanens uttryck, hur 70-talsfeminister drömde om jämlika kärleksförhållanden.

8 kommentarer:

znogge sa...

Visst läserman många böcker med nya ögon. En del kommer till hederns medan vissa andra upplevs som sämre. Så finns det klassiker som oftast står sig i längden!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så är det, intressant att läsa om och hitta böcker som vinner på en omläsning!

Mrs Calloway sa...

den står på önskelistan

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det förstår jag!

Freja sa...

Den låter spännande, något för mig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, härliga 70-tal ♥

Veiken sa...

Jag blir förvånad varje gång när jag läser en bok som har några år på nacken. Språket är ju levande och jag märker hur svenskan har förändrats! Ibland till det bättre och andra gånger till det sämre.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, visst är det intressant att följa hur språket förändras.