Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 april 2015

Uppstigandet av Karen Bao

Uppstigandet av Karen Bao är första delen av en trilogi och berättar om femtonåriga Phaet Theta som lever på en månbas. Hon praktiserar i basens växthus, hennes dröm är att bli bioingengör för att kunna forska och odla mindre giftiga och mer nyttiga växter. Men hon har många år kvar innan hon är klar med utbildningen. I hemlighet odlar hon icke-godkänd mossträdgård i sitt lilla rum för att det är så vackert. På månbaser odlas allt från mat, träd, ris, även bomull till kläder. Ändå är invånarna magra och hungriga.
Pappan dog i en olycka under en månbävning, mor försörjer Phaet och hennes syskon. Hennes mor blir sjuk, smittorisken är stor i trångboddhet så hon förs till karantän. Sjukvården är dyrt och Phaets praktiklön kan inte försörja syskonen. Måste de flytta till Härbärget där man lever som djur i misär? Månbasens största hot är desperata jordbor vars sista reserver av olja och naturgas blivit uttömda, temperaturen och havsytan stigit. Phaet tar värvning i armén för att kunna försörja sig och ta hand om sina syskon och betala mammans vårdkostnader. Kan hon klara av den tuffa farliga utbildningen i armén där hon är yngst? Hon längtar efter sina syskon. Spännande, välskriven, bra karaktärer.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar spännande. Inte i min stil, men visst kan jag tänka om och inte bara vandra i gamla fotspår. Ibland behöver man en liten ny inspirationskälla. Tack!
Ha en fortsatt trevlig påsk!

Madde sa...

Den här vill jag läsa!

znogge sa...

Tack för tipset! Låter verkligen spännande!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, tack, inte den vanligaste genren jag läser men ibland kan det vara roligt med lite variation.

Madde, jag tror du skulle gilla den!

Znogge, jag njöt av boken!

Mrs Calloway sa...

låter lite sorgligt, men intressant. speciellt då mossträdgården

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, livet på månbasen är tufft.

Musikanta sa...

Verkar lite Hungerspel över boken. Jag gillade aldrig den boken - mest elände. Den här verkar inte bättre. Dessutom känner jag inte för att läsa om 15-åriga tjejer, haha. Så det blir hellre Rosamunde Pilcher som du tipsade om.
Ingrid

♥ Hanneles bokparadis sa...

Musikanta, jag tycker inte det ena utesluter det andra... Det finns flera paralleller, jag har bara sett den andra filmen av Hungerspelen. Huvudpersonens ålder är inte så avgörande här, Phaet Theta är en mycket ansvarsfull ung kvinna.

Freja sa...

Det låter som en bok för min dotter!

Hannele sa...

Freja, det kan jag tänka mej!