Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 maj 2015

pingst, hänryckningens tid

Pingst är en kristen högtid, den helige Ande visade sig för apostlarna i Jerusalem och alla kunde förstå varandra. Annandag pingst försvann till förmån för Nationaldagen. Många gifter sig denna helg. Esaias Tegnér skrev dikten Nattvardsbarn:

Pingst, hänryckningens dag, var inne. Den landtliga kyrkan
stod hvitmenad i morgonens sken. På spiran af tornet,
prydd med en tupp af metall, vårsolens vänliga lågor
glänste som tungor af eld, dem apostlarna skådade fordom.
Klar var himlen och blå, och Maj med rosor i hatten

10 kommentarer:

znogge sa...

Tyvärr så har pingsten blivit en ganska så anonym helg numera... Men det gäller väl i och för sig nationaldagen som verkligen inte firas med någon större kärlek i vårt land.

Glad Pingst!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, precis, snart vet inte många att pingsthelgen ens finns... Förr firade skolor och förskolor nationaldagen, som röd dag har den försvunnit, tycker jag.

Decdia sa...

Vi som jobbar får storhelgsob hela helgen. Lite konstigt att den betalningsmässigt jämställs med jul, nyår, påsk eftersom det känns som en lite bortglömd högtid. Hur firar man egentligen det?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Decdia, aha, det finns kvar i alla fall!

Mrs Calloway sa...

ge oss tillbaka annandag pingst och gör midsommarafton till nationaldag!

Hannele sa...

Mrs Calloway, låter svenskt...

Anna/notonmusic sa...

Vi konstaterade i går att vi saknade annandagpingst som gav en extra välbehövlig ledig dag. Håller med mrs Calloway där!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, på våren har vi väl mer ledighet än på hösten...

Musikanta sa...

Dikten är väl på hexameter om jag inte tar fel. Därför behöver han inte rimma.
Det känns jätteskönt att slippa ha gudstjänst med kör som jag alltid brukade ha och bara vara hemma och göra som man vill. Dvs. spela piano, promenera och sitta vid datorn.
Ingrid

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, visst är det hexameter, skönt att få göra som man vill :)