Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 juni 2015

Gadsby, boken utan bokstaven E

En hel roman utan bokstaven E, som ändå är den vanligaste bokstaven i engelskan. Som att lägga Alfabet med dåliga brickor? Kul och tokig utmaning. Ernest Vincent Wright skrev Gadsby 1939 och den kan man läsa exempelvis HÄR.

12 kommentarer:

znogge sa...

Oj, är det möjligt!

Hannele sa...

Znogge, tydligen :)

Mrs Calloway sa...

ska man lägga krut på den bara för att bokstaven e saknas? det räcker väl med att konstatera att idén är stollig? när man nu har så himla mycket att läsa och så lite tid, menar jag.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, livet är fullt av val... speciellt för bokälskare. Men erkänn att idén av Wright är ganska knasig - och fyndig.

Mrs Calloway sa...

alla dessa val. visst är det en knasig idé!

Hannele sa...

Mrs Calloway, inte meningen att livet ska vara enkelt...

Musikanta sa...

Jag skulle nog inte få något vidare sammanhang i texten - skulle bara sitta och fundera på vilka synonymer karln har undvikit. Helt galen idé, enligt min mening. Aspergers syndrom kanske...
Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, jag tänker mer på nån som är intresserad av att lösa korsord...

Anna/notonmusic sa...

Men oj... Fast lite spännande faktiskt! När vi tappar funktioner kan ju hjärnan till stor del hitta lite nya vägar. Måste vara lite samma sak. När bokstaven E inte får användas måste ju historien ta nya vägar på något sätt. En inte helt tokig tanke!

Hannele sa...

Anna, jag tycker det är jättespännande :)

Bosse Lidén sa...

Vad häftigt. Trodde det skulle vara helt omöjligt att klara av. Jag minns att S krånglade på en gammal reseskrivmaskin som jag hade tillgång till. Då bytte jag ut ord med S men det var knepigt. Då skulle jag ändå inte skriva en hel roman.

Hanneles bokparadis sa...

Bosse Lidén, ändå är E väldigt vanlig bokstav.