Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 september 2015

Anne Boleyn + Henrik VIII = SANT

SvtPlay visar en brittisk serie i två delar om kärleken mellan Henrik VIII och Anne Boleyn. Vi vet hur deras tid tillsammans slutade, men hur kunde deras kärlek ha en sådan dramatisk inverkan på omvärlden? Historikern Dr. Suzannah Lipscomb följer i deras fotspår till platserna där de levde och älskade: HÄR.
Henrik VIII lät bygga fyra tornkupoler på Towern 1532 när Anne Boleyn skulle krönas till drottning. Men hon födde ingen arvinge och fick sitta här som fånge innan hon halshöggs 1536 i Tudorpatset i närheten.

10 kommentarer:

Freja sa...

Känns som "kärlek" och Henrik VIII inte riktigt hör ihop...

Veiken sa...

Tänk vilka avtryck "gossen" har satt i historien!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, intressant dokumentär!

Veiken, vi minns honom än!

znogge sa...

En mycket dramatiskt historia minst sagt.... Men samtidigt intressant!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, historiker lyckas hitta något nytt fortfarande, fast Annes brev till kungen finns inte kvar.

Robert W sa...

Hon halshöggs, men det var ändå hon som födde en av Englands mest berömda monarker: Elizabeth I

Robert W sa...

Nåja Freja, Henrik VIII var trots allt gift med sin första hustru (Katarina av Aragonien) i 24 år och hade själv givetvis ingen aning om att han skulle gifta sig sex gånger.
Om Jane Seymour inte hade dött i barnsäng efter att ha fött den blivande Edvard VI, så hade det säkerligen inte blivit "mer" än tre äktenskap.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Robert W, just det! Ingen hade fött en kvinnlig monark tidigare och samtiden kunde inte se konsekvenserna.

Bokprinsessorna sa...

Det där är så intressant. Var på besök i Leeds Castle för en månad sedan och fick se hur dem bodde där och Katarina of Aragons sovrum. Riktigt häftigt var så mycket mer ännorlunda än vad jag tänkt mig :P

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokprinsessorna, så häftigt!