Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 september 2015

kvinnoalfabetet bokstaven E

Frågorna kommer från Enligt O.
1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?
Edna O'Brien skrev Två flickor på Irland (The Country Girls 1960) om den sympatiska Kate och egoistiska Baba, tonåringarna från landet som kommer från klosterskola till Dublin. Edna O'Brien har själv gått i klosterskola, och hon kritiserar den stränga katolska uppfostran och abortlagar. Girl with Green Eyes och Girls in their married bliss är fortsättning på trilogin (men Girl with Green Eyes är inte översatt).

2. Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?
Sophie Elkan och Selma Lagerlöf reste och arbetade mycket tillsammans och läste varandras texter. Förmodligen skrev Selma inledningen till John Hall av Sophie Elkan. Och donna Micaela är förmodligen Sophie Elkan i Lagerlöfs Antikrists mirakler. Sophie Elkan miste sin man och sitt lilla barn under samma dag, hon bar alltid svart.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Helen af Enehjelm (1909-1991) föddes i USA men gifte sig i Finland och har skrivit ett antal intressanta finlandssvenska litterära essäer, exempelvis om Orlando och vänskapen mellan Virginia Woolf och Vita Sackville-West. Väldigt intressant läsning, även om Balzacs kvinnosyn.

 4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Enid Blyton har roat många barn i generationer. Hon hade det tufft som en skapande kvinna, de flesta har fått sluta att skriva i hennes situation, eller att inte skaffa familj. Hon hade ju massa obearbetade känslor... ändå gjorde hon samma sak mot sina egna barn. Men det var inte "inne" att prata om känslor på den tiden, barnen skulle bara tystas... Enid älskade djur, men fick inte ha några egna djur som barn, och att hon hade sedan en massa djur som vuxen. Man ska tydligen hålla isär böcker och författare, behöver inte likna varandra.

18 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Edna O´Brien är en favorit!!! Har nog 8-10 av hennes böcker. Menar du att Girl With Green Eyes inte finns på svenska - skandal!!!

Klimakteriehäxan sa...

Slutade skriva för fort - du har helt rätt i att Sophie Elkan fått för lite uppmärksamhet och Enid Blyton blev ju riktigt intressant när man såg filmen om hennes liv!
Nu kan ju jag inte hoppa på temat för du har ju snott dom bästa namnen .... :-D

♥ Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, Girl With Green Eyes visades som film: Flickan med de gröna ögonen (1964) men kom aldrig ut som bok i Sverige. Hihi, skriv du också :)

enligt O sa...

Edna O'Brien är en gammal favorit, men det är nästan 20 år sedan jag läste något av henne. Sophie Elkan fascinerade under Göteborg läser.

Monica sa...

Nu är jag här var längesedan sist men ibland behöver jag ny läsinspiration och då läser jag runt lite häer hos dig och hittar alltid ngt! Tack föör denna spännande blogg!

♥ Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Sophie Elkan hör ju hemma i Göteborg.

Monica, hoppas hu hittar något som tilltalar dej.

Monika sa...

Enid Blyton var en favorit när jag var liten :) Tyvärr har alla mina böcker från den tiden försvunnit på något mystiskt vis.

tant Hannele sa...

Monika, jag har hittat nya på loppis :)

znogge sa...

Enid Blytons böcker läste jag om och om när jag var liten. Några av dem står i min hylla och skulle jag springa på någon av originalutgåvorna så blir det nog affär!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, på bra loppis springer man på fina originalutgåvor!

Bokdamen sa...

Heléne af Enehjelm är ett nytt namn för mig, spännande!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, Helen af Enehjelm har skrivit mycket intressant, glad att jag hittade henne!

Lotten sa...

Enehjelm var helt ny för mig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lotten, Helen af Enehjelm var ny för mej med, mycket intressant kvinna!

Freja sa...

Kul men svår utmaning om du tänker ta dig igenom hela alfabetet!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag gör lite som jag känner för...

Sara Pepparkaka sa...

Enid Blyton var ju en bra kvinna att ha med!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Sara, det tycker jag med, hon har fått måna unga att börja läsa böcker.