Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 oktober 2015

utmaning om havet och fyrar

Kulturkollo har dragit till havs den här veckan och självklart handlar tisdagsutmaning om just detta. Två uppgifter: 1 Beskriv ditt förhållande till havet. Dela med dig av någon erfarenhet eller något minne. 2 Skriv om ett eller flera kulturella verk som handlar om havet på något sätt. Det kan vara en bok, en film, en tavla, en sång eller något annat. Jag kombinerar dessa två uppgifter. Jag som skogsmänniska har lärt älska havet som vuxen, med maken och vindsurfande barnen, vi bor på en ö nära havet. En sann historia ur mitt liv: En sommar låg jag på fören på vår H-båt och läste Virginia Woolfs Mot fyren. Båten guppade upp och ner i vågorna och jag tappade biblioteksboken i havet. Som tur var så lyckades maken plocka upp den, men den såg lite medfaren ut, när jag lämnade tillbaka den. På den tiden fick man lämna in låneböckerna manuellt till bibliotekarie, som tittade lite förvånad på den skrynkliga boken.
Jag har en stor samling böcker: om fyrar.

19 kommentarer:

Robert W sa...

Bibliotekarier förr kunde vara stränga.

Mrs Calloway sa...

jag är också skogsmänniska som hamnat vid havet. jag föredrar båda delarna

ulla laiho sa...

Undviker hav och sjöar.

Moa-rummet på biblioteket i Ösmo är däremot ett trivsamt ställe väl värt ett besök. Moas hem Torpet Johannesdal står kvar som hon lämnade det vid sin död. Jag har inte varit där ännu - men de tar emot besök om man bokar i förväg. Har du vägarna mot Stockholm tar de inte lång stund att köra med bil till Ösmo - 30 minuter kanske. Här är en länk där det finns telefonnummer:

http://www.moamartinson.se/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=55

Ha det bra!

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, kanske fortfarande?

Mrs Calloway, nu har vi skog, åkrar och hav alldeles inpå knuten :)

Ulla Laiho, fantastiskt, tack för länken!

Freja sa...

Sonens mattebok blev dyblöt av regn när han cyklade hem häromdagen. Han använde en hel kväll och en hårfön för att torka den, sida för sida. Sen fick den ligga i press under en hög tunga böcker över natten. Den var faktiskt fullt presentabel dagen efter!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, bra tips! :)

Boklysten sa...

Havet är nånting väldigt speciellt för mig, är född i en hamnstad och har alldtid, fram till nu, bott nära havet.

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, något speciellt med hamnstäder.

znogge sa...

ja, det var tider det! Minns när bibliotekarien skrev in varje bok för hand. Minns också att det blev en del köer...

Bosse Lidén sa...

Tack för den storyn. Som gammal bibliotekarie kom jag att tänka på liknande fall när jag tog emot böcker som verkade ha levat ett "hårt liv" de sista veckorna. Kram från killen som inte kan tänka sig att leva utan havet och som alltid älskat fyrar.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det har jag nästan glömt...

Bosse Lidén, fyrar är något speciellt ♥

Monika sa...

Böcker och vatten är oftast ingen bra kombination. Om man inte har den där typen som jag sett finns till barn. Helt i plast :)

Hanneles bokparadis sa...

Monika, hihi, de är fina :)

FrökenChristina sa...

Vad trevligt med både hav och skog inpå varandra.

Krönikören sa...

Passande bok att läsa just då. Och tappa i havet ;)

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, vi har allt :)

Krönikören, biblioteksböcker ska man läsa någon annanstans :)

Anonym sa...

Havet är det bästa som finns. Det är så rogivande oavsett väder.

Anna/notonmusic sa...

"De kom över havet" är en bok som min 90 åriga svärmor pratade länge om. Glad att jag läste den till slut, liten viktig del kvinnohistoria!

Hanneles bokparadis sa...

brittiskt, passar alla väder...

Anna, lite läskig historia.