Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 oktober 2015

Kvinnoalfabetet - bokstaven J

enligt O: Dags för bokstaven J. Fyra frågor. Fler kulturella kvinnor åt folket!
1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på J.
Joanna Trollope är mysig anglofilisk läsning om vanliga människor och deras trapatser på engelska landsbygden, har en bunt hemma.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på J vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? Julia Roberts i Notting Hill, en underbar film, hittade den i en veckotidning, jag tog filmen och dottern fick tidningen. Pretty Woman med Richard Gere vill jag fortfarande se med jämna mellanrum.3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på J som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst.
Joan Baez har en vacker röst och jag lyssnade på henne för några decennier sedan. Hennes första skiva kom ut redan för 50 år sedan. Kompis med Bob Dylan, aktiv för mänskliga rättigheter, pacifism och inom miljörörelsen.
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på J är du nyfiken på?
Erica Jong skrev den moderna klassikern Rädd att flyga, hon har blivit känd för sin feminism, jag lyssnade på henne på bokmässan. Biografin Förföra demonen ska jag läsa. Hennes Rädd att dö kommer ut på våren.

10 kommentarer:

znogge sa...

"Pretty woman" och "Notting Hill" är filmer som jag gärna ser igen :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, riktiga må-bra-filmer ♥

Monika sa...

Jag kan inte fatta hur jag kunde glömma Julia Roberts. Jag försöker ju se alla filmer hon är med i.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, jag glömde många bra...

Monika (syrlig.se) sa...

Bra blandning. Ja, Jong kanske man också borde läsa någon gång.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, det finns många borde-böcker...

Mrs Calloway sa...

Trollope läste jag mycket för många år sedan. och Joan Baez beundrade en ju. J var en lätt bokstav!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, finns några J kvar.... :)

Anna/notonmusic sa...

Erica Jong är också en ungdomsläsning precis som Lidman. Ibland vore det roligt att läsa OM sådant som man läst för längesedan och se vad man läser in/upplever i böckerna i dag!

Hanneles bokparadis sa...

Anna, och bra böcker håller för en omläsning.