Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 november 2015

Läs en novell av en augustprisvinnare

18. Läs en novell av en augustprisvinnare i Ugglans novellutmaning var inte helt lätt att hitta. Johannes Anyuru skriver även lyrik, men jag valde ett stycke ur Se blomman av Kerstin Ekman och idéhistorikern Gunnar Eriksson. En essäsamling, en korsning av flora och kulturhistoria. Mycket intressant läsning.
Steg för steg börjar så här: "1736 gjorde fransmannen Maupertuis en gradmätningsexpedition tillsammans med bland annat Anders Celsius som föreslagit att observationsplatserna skulle ligga i den svenska lappmarken. Enligt den vitsige Voltaire ville Maupertuis platta till både jorden och sina vetenskapliga rivaler. Han tänkte visa att Newton hade rätt då han påstod att jorden inte hade ren klotform utan var flat vid polerna och svällde vid ekvatorn."

"Hans beskrivning av fjället Niemivaara vid Torneå blev berömd ute i världen. På ett par engelska poeter, Oliver Goldsmith och James Thomson, gjorde den ett så starkt intryck att de införlivade Tornedalen, osedd, med sin poesi. Men Goldsmith låter inte riktigt övertygad när han i "The Traveller" är inne på Wahlenbergs tanke, att innevånarna i norr känner sig lyckligt lottade. Hans nordbor huttrar när de prisar sin belägenhet."

The shudd'ring tenant of the frigid zone
Blodly proclaims that happiest spot his own.

7 kommentarer:

znogge sa...

Ja, synen på världsbilden har onekligen förändrats genom tiderna.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst är det spännande!

Elen sa...

Årgh, denna tjusiga bok har stått i min bokhylla hur länge som helst nu. Varför gör man så? Varför läser man inte de där böckerna som man först går och längtar efter, när man väl har dem? Så dumt, så dumt. Se blomman verkar ju så bra!

Carita Liljendahl sa...

Jag har varit usel på att läsa böcker det senaste åren - jobbet har tagit all tid - nästan.
Bloggandet resten antar jag :-)

Hannele sa...

Elen, man hinner inte med allt... men som tur så åldras inte böcker.

Carita, det går perioder, just nu tycker det är roligt med böcker :)

KajsaLisa sa...

Släpa på mätinstrument genom den väglösa vildmark det var då, tuffa grabbar.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, annan storlek också än idag...