Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 december 2015

Carmilla

Dracula av Bram Stoker var inte den första boken om vampyrer.
Carmilla av Sheridan Le Fanu (född 1814 i Dublin) med gotisk skräck och vampyr är bra läsning när vinden viner i knutarna. Nittonåriga Laura har bott nästan utan lekkamrater ensam, endast med sin pappa och tjänstefolk i det mycket avlägsna slottet mitt i skogen. Då kommer Carmilla som ska bo i slottet för hennes mor ska resa bort. Något oförklarligt hotfullt finns i omgivningen, likt den tidiga mardrömmen. En bok som är lagom läskig, tänker på Kvinnan i svart av Susan Hill, men här händer det mer.

Det händer mystiska dödsfall i granngårdarna efter Carmilla kommit. Lauras far säger milt: "Och den här sjukdomen som erövrar landet är naturligt. Naturen. Allt härstammar från Naturen - eller hur? Alla ting i himlen, på jorden och i underjorden lever och handlar väl enligt Naturens påbud? Det är vad jag tror."

Lite långsökt börjar jag tänka på Youyou Tu, årets Nobelpristagare i medicin. Hon har forskat traditionell kinesisk naturmedicin och upptäckt läkemedel som minskat dödlighet i malaria.

8 kommentarer:

Gunnel sa...

En bok jag aldrig hört talas om, men den låter mycket spännande.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Gunnel, en nyöversättning av Bakhåll.

MissMagic sa...

Åh gillar Carmilla. :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, jag med :)

znogge sa...

Helt ny för mig men den måste absolut läsas. Tack för tipset!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, skriven sedan på 1800-talet....

Mrs Calloway sa...

lägger den till den berömda, låååånga TBR - listan

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag har min lista i huvudet...