Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 februari 2016

En farlig förbindelse - Hett i hyllan #2

En farlig förbindelse av Seymour-Jones Carole har väntat i bokhyllan ett bra tag. Jag är nyfiken på det intellektuella par som en hel värld såg upp till. De är skolans mest lysande studenter, hon är 21 år och han 24. I oktober 1929 frågar Sartre för tredje gången om Simone vill gifta sig med honom och för tredje gången säger hon nej. Hon ser äktenskapet som en medelklassfälla och upprättar ett kontrakt att ha andra kärleksrelationer vid sidan om. Författaren belyser det privata kontra det offentliga och återger händelser som fick ödesdigra sexuella, sociala och politiska konsekvenser: Med all sannolikhet gick Sartre i Sovjets gillrade fälla när han förälskade sig i en rysk tolk och agent.
Monika tror att hon inte är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker Monika. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Vad har du för dolda skatter i hyllan?

8 kommentarer:

znogge sa...

Ja, det är frågan vad där finns. På hemmaplan har jag nog läst allt men i sommarstugan kan det finnas en del guldkorn...

♥ Hanneles bibliotek sa...

Znogge, skönt att hitta olästa böcker :)

Monika sa...

Ja, var och en blir ju lycklig på sin fason :)

♥ Hanneles bibliotek sa...

Monika, inte min stil alls :)

Freja sa...

Jag rensade bland mina heta i hyllan rejält 2+014, så det finns inte så många kvar. Shakespeares samlade verk står där, men den tror jag mer kommer få fortsätta vara en uppslagsbok än att jag faktiskt läser den från pärm till pärm...

♥ Hanneles bibliotek sa...

Freja, vissa böcker hör till referensbiblioteket...

Anonym sa...

Där finns bland annat Ett oskrivet blad av Marie Hermanson och Döden i Venedig av Thomas Mann.

♥ Hanneles bibliotek sa...

riktigt fina fynd!