Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 april 2016

Clementine Churchill

"Det är intressant att en kvinna som föddes på drottning Victorias tid, som aldrig gick på universitet, hade fem barn och inte fick rösta förrän i trettioårsåldern såg till att utnyttja möjligheterna och mötte utmaningarna mer målmedvetet och framgångsrikt än de som kom efter henne."

Clementine Churchill av Sonia Purnell är riktigt intressant och spännande läsning, efterlängtad bok på svenska om kvinnan bakom den mäktige cigarrökande mannen. Clementine (1885-1977) hade adliga rötter men hade haft en tuff uppväxt och som vuxen försörjde hon sig själv genom att ge lektioner i franska. Winston Churchill var mycket imponerad av detta, och att Clementine även var intresserad av politik stärkte hans intresse. Det var riktig lyckoträff att dessa två träffades, kan man säga med facit i hand. Hon var den enda ha litade på under de svåra åren.
"De gick runt rosenträdgården där bara ett fåtal blommor slokade i hettan och de beundrade sjön som skymtade genom lövverket. När de vände tillbaka mot slottet hade ingenting av vikt blivit sagt. En regnskur fick dem att ta skydd i ett litet grekiskt tempel och det låg nu en viss spänning i luften."
Deras första träff i det enorma palatset Blenheim där Winston föddes. Jag ha besökt både Blenheim Palace och Churchills privata hem Chartwell, där de bodde flera decennier och där Winston hade sin ateljé. Efter Winstons död sålde Clementine  egendomen och gjorde det till museum för att hylla makens minne. Och Winston fick den statsbegravning han hade önskat.

Allt var inte rosenrött i deras liv. Winston hade motgångar redan i början i sin politiska karriär som marinminister; han var dålig på att välja rätt kamrater och lyssnade inte på sin unga frus råd. Under första världskriget flydde han efter misslyckande både sin fru och barn till fronten - i avsikt att åtminstone höja sig i graderna. Paret hade inte så nära relation till sina barn, barnsköterskorna tog hand om dem och Clementine var upptagen med makes karriär, hon var nog den första lobbyisten; hon skötte kontakterna med viktiga personer under val, när Winston var vid fronten. Hon såg också till att de som arbetade i krigsindustrin, fick ordentligt med mat, hon organiserade matkantiner åt dem. De två var inte alltid ense; Winston ville inte ge kvinnor rösträtt. Clementine tyckte inte att kvinnor ska ha lika lön, men detta var för hundra år sedan så lite överseende får man ha.

Boken är skriven efter brev och dagböcker, en gedigen lista om noter, böcker och namn i slutet. Illustrerad. En relationsroman, inblick hur aristokratin levde, stora förändringar, en fantastiskt intressant historiebok. Clementines "makt och inflytande är otänkbart för en hustru till en premiärminister idag. Storbritannien styrs inte av en president och premiärministerns hustru har ingen officiell ställning. Idag är det leenden, slanka och tysta kvinnor som klär upp sig för kameran vid speciella tillfällen".
Flera smakbitar: HÄR.

29 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

tack för smakebiten! har tänkt läsa den

♥ Hanneles bibliotek sa...

Mrs Calloway, intressant historiebok.

Monika sa...

Kan tro att hon har mycket intressant att berätta.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Monika, hon kände verkligen alla.

Marie Eggimann sa...

Tack för smakebiten, verkar intressant.

C.R.M. Nilsson sa...

Hon verkar ha varit en väldigt spännande person. Vore kul att läsa något om henne. Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Marie Eggimann, intressant historia.

C.R.M. Nilsson, såna kvinnor hittar vi inte idag.

aariho sa...

Det står gjerne en sterk kvinne bak menn som kommer seg fram i livet. En interessant bok om en sterk kvinne!

znogge sa...

Låter mycket intressant. Kvinnorna bakom "stora män" har ofta spelat större roll än vad man kan tro.

Lion´s Library sa...

Väldigt intressanta smakbitar :)

Åsa C sa...

Tack för smakbit! Den här verkar intressant. Ger säkert en speciell historisk inblick också. Det där sista om hur det är idag är ju lite tragiskt på något vis.

Alexandra Lindé sa...

Tack för en intressant smakbit :)

Eva Trillian sa...

Tack för smakbiten!

Benita sa...

Tack för smakbiten!

Hannele på Hisingen sa...

aariho, och alla starka vet vi inte om.

Znogge, väldigt intressant kvinna och bok.

Lion, jag fick en intressant repetition av historia.

Åsa C, kvinnors makt verkar inte ha ökat.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Alexandra, mycket intressant bok.

Eva Trillian, var så god.

Benita, hoppas den var till belåtenhet.

Boklysten sa...

Låter som en intressant bok! Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Boklysten, boken väcker många tankar.

CissiG sa...

Tack för smakebiten...
Kram Cissi

Lotten sa...

Tack för smakbiten. Jag tror inte ens jag kände till namnet på henne...

♥ Hanneles bibliotek sa...

Cissi G, var så god,
kram

Lotten, alltid lär man sig något...

Ingerun sa...

Blir sugen att läsa den, eller köpa den till min Churchillbeundrande make!
Tack för smakebiten.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Ingerun, perfekt present till honom!

Helena sa...

Vill läsa den här :)

Mari sa...

Jeg kan faktisk ikke huske å ha lest et ord om Churchills frue tidligere, så innlegget ditt var ekstra interessant for meg. I historietimene ble hun ikke nevnt.

Bokdamen sa...

Verkar vara en väldigt intressant bok. Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Helena, väldigt intressant bok!

Mari, man pratar inte så mycket om henne, kul med ny bok.

Bokdamen, klar läsvärd bok!

Anna sa...

Är mycket intresserad av denna - tack för smakebit och tips!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Anna, mycket intressant bok för en anglofil?