Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

21 april 2016

veckans ord på A

Enligt O har svårt att komma ur alfabetet, kanske för att det känns skönt med en lagom begränsad utmaning som inte behöver hålla på i åratal. Kanske för att jag har dålig fantasi, men just nu planerar jag bara för en alfabetsomgång med veckans ord.
Varje vecka presenteras fem ord som du ska associera med böcker. Man kan använda fem ord till ett verk eller presentera upp till fem stycken dvs ett för varje ord. Eller varför inte presentera ett gäng författare som du förknippar med orden. Att blanda går självklart alldeles utmärkt. Inga krav på att namn eller verk börjar på någon speciell bokstav och inte heller något krav på att det är kvinnor som skrivit böckerna eller är huvudpersoner i dem. Så fri som en styrd utmaning kan bli alltså, förutom att jag tänker mig ett fokus på böcker. Vilka böcker och författare förknippar du med veckans ord?
Det här är veckans ord: alltid, alkohol, alldaglig, analfabet, associera

alltid - kärlek
Bli som folk av Stina Stoor skriver med helt eget språk, novellen "Älskaren".

alkohol - gott och dödligt
Dylan Thomas (1914-1953) är känd för Porträtt av konstnären som valp berättar om en pojkes uppväxt i Wales, självbiografisk med fina landskap. Dylan Thomas reste mycket och läste upp sina verk och dog plötsligt av alkoholförgiftning.

alldaglig - tilltalande:
Torsdagarna i parken av Hilary Boyd är en riktigt fin tantbok med mormor Jeanie som firar 60-årsdag och får vara ute i parken med sitt barnbarn.

analfabet - intressanta öden (hoppar över Jonas Jonassons bok):
Eftermiddagarna med Margueritte (La tête en friche) av Marie-Sabine Roger är en fransk feel-good-bok om vänskap med den medelålders knappt läskunniga Germain och Margueritte, som har doktorsgrad och är pensionär. De har levt i totalt olika världar men har stor respekt för varandra och hjälper varandra att växa.

associera - bästa böckerna:
Vad hunden såg och andra äventyr av Malcolm Gladwell innehåller funderingar och klokheter; om vår olikhet och mångfalld, besatthet och flit som kanske är viktigare än begåvning. Gladwells essäer väcker funderingar, boken räcker länge, många tankar om olika områden, stort och smått.

12 kommentarer:

znogge sa...

"Torsdagarna i parken" tyckte jag mycket om. Tror att det var du som tipsade om den...

Freja sa...

Kul och kreativ utmaning!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det tror jag med...

Freja, jo, man får tänka till!

Mrs Calloway sa...

tantböcker kan det aldrig bli för många av!

Robert W sa...

Det kommer nog att presenteras många olika böcker i den här utmaningen.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, hihi, håller med :)

Robert W, roligt med olika tolkningar.

KajsaLisa sa...

Den sista boken verkar intressant, när jag låg på skrivarsidan pennfajten uttryckte Admin just det, det finns inga talanger. Vill man bli duktig på något är det driv som gäller.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, precis, och ibland ger övning färdighet.

DEcdia sa...

Eftermiddagarna med Margueritte lät intressant! Och nästan som en film.

Hanneles bokparadis sa...

Decdia, jag har sett filmen också, fin.

FrökenChristina sa...

Eftermiddagarna med Margueritte låter som en riktigt intressant bok.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, den är fin på många olika sätt.