Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 juli 2016

kvinnoalfabetet bokstaven B

Bokstav nummer två i alfabetet, B som i böcker. Kul att så många hängde på och svarade på bokstaven A, tycker Enligt O. Idag vill jag att du svarar på följande frågor:

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?
Fredrika Bremer har jag haft som sällskap redan som tonåring, vi föddes i samma stad.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Skådespelerskan och djurvännen Brigitte Bardot kan man läsa om i Brigitte Bardot och Lolitasyndromet : essäer av Simone de Beauvoir, finns i pocket. Boken innehåller nio esseär från 1950-talet (min recension finns här).

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar. Bertha von Suttner var österrikisk författare och pacifist, fick Nobels fredspris 1905 för sitt fredsfrämjande arbete och skrev Ned med vapnen!

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat? Barbro Lill-Babs Svensson (född 1938 i Järvsö) en intressant tidlös kvinna som hänger med än.

2 kommentarer:

znogge sa...

Bra kvinnor på B! Lill-Babs är onekligen still going strong men visst börjar åldern märkas lite.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så aktiv hon har varit!