Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 augusti 2016

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

1752, Rohatyn: Kvinnor klädda i trasor samlar gödsel och trästickor att använda som bränsle. Det är svårt att avgöra om de där klädtrasorna hör till en fattig judinna, ortodox eller katolik. Fattigdomen håller sig varken med tro eller fosterland.
"Si est, ubi est?" tänker prästen tyst för sig själv - han menar paradiset. I alla fall inte i Rohatyn och knappast någon annanstans i Podolien heller. Och om någon nu trodde att det var bättre i de större städerna så trodde han fel. Visserligen har prästen aldrig kommit så långt som till Warszawa eller Kraków, men han har ju läst ett och annat i bernhardinerbrodern Pikulskis berättelser, en man mer berest än han själv, eller om han nu har det från något slott eller herresäte. (sid 975 boken är numrerad baklänges, slutar i sidan 1)
Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk;  960 sidor och 1,2 kg. Polsk 1700-tal, gränslanden mellan dagens Polen och Ukraina, befolkat av polacker, judar, ryssar, turkar och andra folk. En historisk roman om den unge, vackre och karismatiske juden Jakub Lejbowicz Frank, för somliga en kättare, för andra en frälsare. Boken har fått mycket uppmärksamhet i Polen.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag köpte den. vill inte ha något jäkt med läsningen

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en typisk sån bok som kräver tid och eftertanke.