Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 december 2016

Ett helt liv av Robert Seethaler

Ett helt liv av Robert Seethaler berättar om Andreas Eggersom hela livet bor i samma lilla by, bygger en linbana i alperna till dalen. Han är stark fast styvfadern misshandlade honom som barn. Eggersom har inte mycket krav på livet, han är nöjd om han har en liten egen plats att sova i och kan odla lite grönsaker. Han upplever en kort lycka med sin fru Maria. Är det sprängningarna som förstör allt. Andra världskriget kommer och det blir Eggersoms enda tillfälle vara hemifrån. Nöd och näppe han överlever det kalla Ryssland. Han fortsätter sitt slit tills han kommer på att hjälpa turister. Mycket förändringar under hans livstid, fast Eggersom förändras inte, inte hans livsstil heller.

"Han trivdes i sitt nya hem. Ibland var det lite ensamt där uppe, men han såg inte sin ensamhet som ett aber. Han hade ingen, men han hade allt han behövde och det var nog. Blicken ur fönstret var vidsträckt, kaminen varm" (sid 118)

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

helt underbar bok!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, eller hur!

znogge sa...

Låter väldigt läsvärd!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en fin liten bok.