Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

31 januari 2017

vad är bildning?

Nyfikenhet, läsning, ifrågasättande... viktigt. Intressant att lyssna på Idévärlden med Eric Schüldt, historikern Dick Harrison som går till storms mot bildningsföraktet i dagens samhälle, konstprofessorn Gertrud Sandqvist och filosofen Lisa Folkmarson Käll: HÄR.

9 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Jag såg också programmet och det var en intressant diskussion, hade gärna deltagit i den.
Själv brukar jag kalla bildning eller allmänbildning för ickekommersiellt vetande, alltså sånt man inte blir rik på att kunna. Kanske därför den sjunkit.
Men det finns ju andra sätt att vara rik på också.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Kajsa Lisa, visst var det intressant! Man kunde ju diskutera i #idevarlden. Unga tror kanske att google löser alla problem, men man pratade om vikten med källkritik och annat.

Mrs Calloway sa...

synd att programmet tog slut just när det började bli diskussion

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, programmet var ändå en timme långt

Veiken sa...

Bildning kommer ofta med erfarenhet, men studiecirklar och annat behövs mer än väl. Det är viktigt för ett land att ha ett bildat folk...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, mer nu än någonsin när fördomarna bara växer...

Anna/notonmusic sa...

Nu får jag ta till SVT play igen. Bildning är ett av de vackraste ord jag vet näst efter folkbildning. Att dela kunskap...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, utan bildning är vi väl inte människor...

Annette sa...

Boken har jag läst och jag håller med om att bildning blivit något som av många anses nördigt och oviktigt, väldigt märkligt. Det avspeglar sig i forskningen också. Tidigare insåg man att det krävdes tid att tänka innan man skrev ned tankarna, nu skall resultaten fram så snabbt, vilket såklart får konsekvenser. Och inte många orkar lyssna på en person som anger argument för och emot, raka rör skall det vara, oavsett hur underbyggt det är. Tack för länken, måste lyssna på det programmet.