Kiosklitteraturen - 6 analyser av Yngve Lindung är intressant läsning, tänk att någon ändå la tid på detta 1977, då var indelning i finlitteratur ganska skarp. Man recenserar Sigge Stark, Allers-romaner, läkarromaner, analys av Mickey Spillanes författarskap (vem är han? lättklädda damer på omslagen, finns att köpa än), Västern med Bill och Ben.
"Hjälten är aldrig hemmaman medan huvudparten - men inte alla - av de gifta kvinnorna eller de somstår i begrepp att gifta sig vill stanna i hemmet. I Erik Nerles Den vita svanen ger hjältinnan, en framgångsrik dansös, upp sin karriär och deklarerar: "Jag vill bara vara kvinna. Leva mitt liv som alla andra i min ålder. Få ett hem med man och barn." (sid 125)
Dålig läsning (1979) av Margareta Grogarn ger tips till lärare, hur man ska få elever utvidga sin läsning. Faktiskt en bra bok som ger många råd hur man kan locka svaga och läsovana elever till läsning, utan att beröva deras självförtroende.
En bibliotekarie berättade att för några decennier sedan var det inte fint med Enid Blytons Vi Fem-böcker, men efterfrågan var stor. Hon köpte in böckerna men de katalogiserades inte som andra böcker, utan fick lånas i smyg "under disk".
Att hitta gamla BLM är intressant läsning, i 1978-års nummer ger man tips om Marilyn Frenchs The Women's Room; en generation av kvinnor seglas i sexton öden. Kanske dags för en omläsning. Virginia Woolfs Diary (1920-1924) ges ut.
12 kommentarer:
Spännande böcker! Enid Blytons böcker älskade jag. De böckerna och min brors serieböcker med Lucky Luke och Tintin blev inkörsporten till mer avancerad litteratur för min del. Jag tycker att barn skall få läsa det de har lust med.
Å Yes jag har läst och läser fortfarande så kallad kiosklitteratur :)
Har en mor som i princip enbart läser HARLEQUIN pocketböcker, så jag är ju uppfödd med sådant ;-) Bill & Ben var favoriter under sommarlovet då vi var ute med husvagn.
Annette, absolut! Man kan inte styra för mycket. Tider förändras, nu finns alla sorters serier och annat på biblioteket, även för vuxna.
Nalta, min mor läser också liknande, det är ju mysigt och härlig avkoppling! ❤️
Jag är ganska mycket allätare vad gäller genrer. Dock har jag -och vill inte heller läsa Fifty shades... Men håller med om att ingen läsning ska vara skamlig. All läsning är god läsning. Hade velat låna Vi fem-böckerna som barn men de fanns inte på mitt bibliotek.
Freja, nånstans där går min gräns också... läser inte kokböcker heller. Tråkigt att bibliotekeb var så styrande förr, bättre nu.
Jo, jag läser lite kiosklitteratur, eller skräplitteratur som det också kallas, men inte mycket.
Mickey Spillane tillhör den hårdkokta genren precis som Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Jag har läst ett par böcker av honom för väldigt länge sen.
I USA lär han varit uppskattad som vilken deckarförfattare som helst, men i Sverige såldes han tydligen i pocketformat i kiosker så tydligen var det det som gjorde att han inte ansågs fin nog.
Den här diskussionen lär gå tillbaka ända till förra sekelskiftet med Nick Carterböckerna.
Bokstund, trevligt att variera sig.
KajsaLisa, känner inte till dessa men jag blir nyfiken
Ojojoj, Femböckerna sträckläste jag. Sigge Starks (Signe Björnberg) böcker fick jag av min svärmor och läste allt av henne. Maken läste Bill och Ben som ung. En och annan Mickey Spillane fick också vara med på ett hörn! Vi har vidgat vyerna en del sedan den tiden, men visst var det lättläst!
Veiken, Sigge Stark tillhör de underskattade
Allers romaner tillhörde min barndoms absoluta höjdare - Barn 312!!!! Läste om den för inte så många år sen och tyckte att den inte var alls så pjåkig. Tyckte det var kul när dottern i de lägsta tonåren också läste såna böcker. Någon Sigge Stark läste jag, minns absolut inget.
Klimakteriehäxan, precis, mycket av "det dåliga" är riktigt bra!
Skicka en kommentar