Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

31 maj 2017

John Romeo Konstnären av Diane Karlstrom, Magnus Carling

Jag gillar Fantomen så då blev jag nyfiken på denna annorlunda deckare, som startar direkt med mord. John Romeo Konstnären av skriven Fantomens mamma; Diane Karlstrom och Magnus Carling, den handlar om den korrumperade Göteborg Noir - bara det bådar gott.

"Man kan bara inte gå hem innan midnatt", muttrade Ulrika då hon förberedde sig mentalt på den kommande stormen. Mamma skulle sitta hemma vid köksbordet, med rödvinsandedräkt och glansiga ögon som alltid på fredagarna. Det skulle bli bråk, hot om utegångsförbud, hon skulle få både en och annan örfil och sedan skulle Ulrika fly gråtandes upp på sitt rum."

Ingen mamma kom farande, inga andra ljud hördes än vägens avlägsna sus... i Näset, för mamman och lillebror lever inte längre. Ungefär samtidigt vaknar kriminalkommissarien John Romeo med värkande kropp och huvudvärk. All denna sprit för att bedöva smärta. Ensam i det nyrenoverade lägenheten nära Slottsskogen. De ringer från jobbet, polishuset vid Skånegatan; ett knivmord i Näset. Från Linnéplatsen över Älvsborgsbron... till Hisingen, oljehamnen. Sävenäs, Örgryte...

Johns lojala arbetskamrat Madde förbryllar honom:
"Det hade alltid varit en gåta för honom hur en överviktig, brutalt bitchig gammal hagga med knappt tio år kvar till pensionen, lyckades få tio-femton år yngre tvålfagra män, som Nick, att svansa runt henne som lyckliga valpar."

Ulrika är också borta, får polisen veta av hennes morföräldrar. Flera offer och gärningsmannen försöker få det likna kända konstverk. Varför försvinner alla polisens bevismaterial? Någon korrumperad? Varför skulle polisen få ett kuvert, vart tog det vägen? Välskrivet, detaljerat, spännande.

2 kommentarer:

znogge sa...

Låter inte helt fel faktiskt så jag noterar den. Ska bli mycket läsning i sommar...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, klart läsvärd.