Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 juni 2017

ett litet tjuvkik bland mina bokhyllor

"Här kommer en liten enkät om hur det ser ut och vad som finns i era bokhyllor. Hoppas ni vill vara med och besvara den", hoppas Lyran.

1. Hur sorterar du böckerna i din bokhylla? böckerna är inte precis i alfabetisk ordning. Efter ämne, efter författare. Det är alltid kul att titta i andras bokhyllor. Så här skulle man kunna ordna sina böcker efter ämnen och intressen:

2. Hur många språk finns i din bokhylla? Vilka? Svenska, finska, engelska, lite tyska... massor med ordböcker - google kan inte lösa allt. Jag är intresserad av förändringar i språket och ändringar i ordens betydelse. Sonen satte upp ett par bokhyllor ovanpå tre dörrar, osynligt:

3. Vilket land kommer de flesta böckerna från? Sverige, Finland, England.

4. Flest män eller kvinnor? Eller ungefär lika? jag gissar att hos mig finns mest kvinnliga - men det skulle vara intressant att räkna.

5. Vilka genrer/kategorier har du i bokhyllan (deckare, dramatik, bilderböcker, reseskildringar o s v). Trädgård, biografier, reseböcker, litterära essäer, kvinnliga brittiska författare, klassiker, äldre kokböcker, lyrik, kvinnohistoria.

6. Visa gärna en shelfie!
Vi har böcker i alla rum, de senaste billyhyllor sonen satte upp:

16 kommentarer:

znogge sa...

Ordning och reda i mina hyllor vilket jag inte kan skryta med. jo ordning är där men inget direkt system vilket nog skulle behövts...

Kram

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ordningen i mina bokhyllor känner bara jag till...

http://tittelina.blogspot.com sa...

Jag kan verkligen inte skryta med någon ordning i bokhyllan. Tyvärr är det oordning. Får leta länge om jag söker något speciellt.

Kul att få läsa om din bokhylla, Hannele.

Hanneles bokparadis sa...

Ethel, här får jag ibland använda mitt minne... spännande på sitt sätt, det kan bli överraskningar.

Jokke sa...

Ordböcker är goda, om jag läser på svenska eller på engelska och söker något ord, jag hittar det inte från webs ordböcker, men alltid ordet ligger i ordbokens tradionella pappersida :)

Hannele på Hisingen sa...

Jokke, precis, det är verkligen inte lätt att hitta alla ord på internet :)

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Kul att få se hur du har det :-)

Hanneles bokparadis sa...

Mrs E, tack, fast jag visar ju inte allt ;)

Veiken sa...

Oj, så mycket böcker. Numera så läser jag mest på plattan. Böcker som jag laddat ner från biblioteket! I övrigt är det dåligt med ordningen bland mina böcker...

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, böcker jag är intresserad av, finns sällan att få tag på annat än i papper.

Mrs Calloway sa...

ordningen i mina hyllor angår egentligen bara mig. endast jag anar systematiken. (eller - bristen därpå, skulle kanske någon hitta på att säga). men jag hittar rätt bra tycker jag

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag hittar också bra... fast ibland dyker små överraskningar upp :)

Klimakteriehäxan sa...

Visst är det roligt att kolla folks bokhyllor! Det var ett problem när vi letade bostad: jag fastnade framför hyllorna, som om böckerna ingick i köket, när man skulle kolla reparationsbehov och finansiering ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, idag är böckerna inget "problem" - mäklarna rensar bort allt...

Boklysten sa...

Den nästan enda ordningen jag har är att skilja på lästa och olästa böcker, men jag vet ganska bra ändå var varje bok finns.

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, nu har jag nog mest olästa böcker...