Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

21 november 2017

böcker jag inte tyckte om - topplista

Berätta om böcker du inte alls tyckte om i år! föreslår Johanna.
Svårt att göra denna lista, jag undviker läsa böcker jag inte tycker om. Dessa böcker berättar om alltför negativa människor, utnyttjande, kränkande:

Mödrarnas söndag av Graham Swift, söndag den 30 mars 1924 då tjänstefolket får ledigt. Herrskap och tjänstefolk. Kvinnan har mycket att förlora av allt risktagande och hemlighetsmakeri. Mannen förlorar inte sitt anseende, kvinnan alltid i underläge.

Mamma är bara lite trött av Sara Beischer, väldigt trött Minna vars make Niklas inte lämnar till förskolan, sorterar inte bland smutstvätten,  handlar inte på vägen hem eller fixar mat. Han plockar inte disken, packar inte gympaväskor. Minna fixar allt; vabbar, lagar barnens frukost. Nattar barnen, snyter, läser saga. Hon är stressad av giftig potatis, giftiga bananer, plastsanerar. Ensam. Maken gör inget!

Sommaren utan regn av Maggie O'Farrell börjar i London 1976 med värmebölja, den pensionerade Robert säger till sin fru Guetta att han ska gå och köpa tidning men kommer inte tillbaka. Fru Gretta är en bestämd kvinna som har styrt och ställt för deras tre vuxna barn. En dysfunktionell familj där ingen sympatisk.

En syster i mitt hus av Linda Olsson är en roman om två systrar som levt åtskilda. Marie lever i Spanien och sex år yngre syster Emma kommer dit, deras mor har dött, även en syster har dött. De har nästan ingen kontakt med varandra. Maria ger tråkigt intryck, hon tycker varken om vuxna, barn eller sina föräldrar. De hade olika fäder men samma mor. En mor som aldrig satt vid  matbordet. De var ofta hungriga som barn, gladde sig inte åt maten heller. Maria kan inte laga mat, äter helst ute. Hon vet inte vad hon tycker om, är mest sur. Lite för länge, man tröttnar.

De polyglotta älskarna av Lina Wolff vann Augustpriset 2016, inte trevlig läsning, mycket elak ton. Ellinor söker män på nätet, hon är inte trevlig mot dem, utnyttjar ock kränker männen. Tre förhållningssätt till ett bokmanus, den första bränns upp av Ellinor. Ellinor är inte alls intresserad av att diskutera litteratur med denna litteraturvetare, hon läser inte böcker. Max tänker på alla sina kvinnor och tristessen med sin tysta fru med ett trist jobb. Inget fastnar eller gör mig glad.

31 kommentarer:

znogge sa...

"En syster i mitt hus" tyckte jag var helt okej. Men smaken är som baken ;-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, den var ok men så negativ...

Monika sa...

Har inte läst någon av dem, men Sommaren utan regn har jag i hyllan :)

Fialia sa...

Mamma är bara lite trött, gillade jag. För den beskriver en känsla som jag är alltför familjär vid, utbränd 🔥

♥ Hanneles bokparadis sa...

Monika, ok bok men ingen favorit.

Fialia, känslan fanns - men varför gjorde maken inget?!?

Villa Freja sa...

Av dessa har jag bara läst Mamma är bara lite trött, som jag tyckte var okej, men inte mer än så.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, gillade inte boken för hennes make helt värdelös...

KajsaLisa sa...

Men du plöjde igenom eländet i alla fall :)

Klimakteriehäxan sa...

Linda Olsson har jag oläst, de polyglotta älskarna likaså. Nu blev jag ju inte direkt supersugen på att ta fram någon av dem ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, böckerna skulle ju diskuteras... inte mina val :)

Klimakteriehäxan, dessa böcker föll mig inte i smak.

Annette sa...

Intressant med hur du tolkade Mödrarnas söndag. Jag tyckte att rollerna blev ombytta i och med mötet hemma hos honom. När husjungfrun kommer cyklande längs grusgången upp mot godsets huvudentré, öppnar Paul den stora porten för henne och hjälper henne av med kläderna, som om han i den nya situationen är underordnad henne istället för tvärtom. Så här skrev jag i min blogg när jag läst den:

"Till skillnad från Paul Sheringham, som tvingas fylla sina bortgångna bröders platser och ensam vara släktens framtidshopp, har husjungfrun Jane Fairchild ingen familj och därför inte heller några krav på sig om att hon bör bli vid sin läst och inga krav på hur hon bör uppföra sig. Hon har ingenting att förlora och kan själv välja vilken riktning hon vill att hennes liv skall ta. Förmiddagen på godset Upleigh blir ett uppvaknande. När Paul Sheringham lämnar henne ensam på godset går hon omkring naken i alla rum och känner sig för första gången mer som sig själv än någonsin tidigare.

När Jane Fairchild cyklar tillbaka till sin arbetsplats hos herrskapet på Beechwood upplever hon en oväntad känsla av frihet. Det känns som om hennes liv just har börjat, som om dagen har vänts ut och in, som om det hon varit med om och lämnat bakom sig inte är förlorat i ett hus, utan påverkar hela hennes sätt att se på livet, som om det har blandat sig med luften hon andas. Med ens vet hon vad vill göra med sitt liv."

Vad tror du om det? Tycker du att jag är helt ute och cyklar?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Annette, Mödrarnas söndag är välskriven och trevlig roman på sitt sätt, men just detta att mannen riskerade ingenting - men Jane skulle ha förlorat sitt jobb, sin heder... att en man hjälper kvinnan med kläder är vad gentlemän gör. Kvinnor hade så få val på den tiden. Boken delvis självbiografisk, förstod jag av författarens sätt att berätta, det gick ju bra för henne.

[Anna] sa...

Jag har inte läst någon av dessa och det är nog tur det :)

Boklysten sa...

Har inte läst någon av de här böckerna.

♥ Hanneles bokparadis sa...

[Anna] egentligen inte dåliga böcker men man kan ju inte gilla allt :)

Boklysten, många tycker om dessa.

Evelina Nilsson sa...

Sommaren med regn är jag lite nyfiken på, inte minst då flera böcker som jag har läst jämförs med den.

Mrs Calloway sa...

var inte så förtjust i Graham Swift, men det var inte hans fel. Sommaren utan regn tyckte jag var jättebra liksom De polyglotta älskarna, som ju var alldeles lysande.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Evelina, Sommaren utan regn är ganska intressant, trots att jag inte gillade den.

Mrs Calloway, tur att det finns böcker för alla smaker.

Vargnatt sa...

Har inte läst någon av dem och kommer nog inte göra det heller :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Vargnatt, du kanske hittar böcker som passar dig bättre :)

Lena sa...

Har inte läst någon av böckerna, men De polygotta älskarna har jag i bokhyllan. Skall bli spännande att se vad man tycker om den.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lena, ska bli intressant att läsa vad du tycker.

Susjos sa...

Har inte läst någon av böckerna, och troligen kommer jag inte att göra det heller....
Just nu läser jag bok nr 2 i Elena Ferrantes Neapel serie, "Hennes nya namn".

Åsa C sa...

Ingen inspirerande samling. Läst Linda Olssons bok, blev ordentligt besviken på den, inte min smak. Vill känna sympati med åtminstone någon av personerna i en bok.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Susjos, Ferrantes böcker tycker jag mycket om.

Åsa C, eller hur, systrarna var mest bara sura.

Bokdamen sa...

Linda Olssons bok har jag läst, blev inte helt såld. Har också läst Wolffs. Mödrarnas söndag hamnade också på min lista.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, inte mina favoritböcker.

Johannas deckarhörna sa...

Intressant att se vilka du inte gillade. Har inte läst någon av dem.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Johannes, svårt men intressant denna vecka.

Lottens bokblogg sa...

Älskade både En syster i mitt hus och Sommaren utan regn :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lotten, båda var lite för negativa för min smak :)