Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 november 2017

hemma och borta - olikhet

För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet av Yeonmi Park berättar liv i svält och misär. Nordkoreaners språk saknar ord för frihet och kärlek. Det finns inte böcker och inte internet. Hon lyckades fly över gränsen till Kina: "Jag levde, men allting som gjorde livet värt att leva var borta." (sid 156)  Yeonmi skriver att hon är tacksam för två saker: att hon föddes i Nordkorea och att hon lyckades fly från Nordkorea. Det har format henne.

Fågelburen av Lisa Jewell berättar om Lorelei som har blivit fånge i sitt eget hem. En färgstark kvinna som shoppar hela tiden; storpack av alltid-bra-att-ha-saker. Att ha nitton kökshanddukar är bra, rensa kan man göra en annan gång. Hon är överdrivet nostalgisk, sparar på allt barnen gjort.

Mobergs Utvandrarserie passar ju både som borta och hemma, Karin Holmberg broderat omslagen.


Veckans ordpar är hemma och borta och er uppgift är att koppla orden till kultur av olika slag, föreslår Enligt O. Motsatsen till hemma får bli borta, vilket kan tolkas på flera sätt. Det kan t.ex. handla om att vara borta tillfälligt från sitt hem, eller att för alltid ha lämnat det.

12 kommentarer:

Elegia sa...

Yeonmi Parkin kirjan on koskettava ja hyvin valaiseva! Katsoin taannoin myös Parkin puheen tilaisuudessa X (en enää muista tilaisuuden nimeä) ja nousi itku silmääni <3

Hanneles bokparadis sa...

Elegia, näin myös sen puheen, ihan uskomattomat olot siellä Pohjois-Koreassa.

Klimakteriehäxan sa...

Nordkoreanskans bok ligger högt i min olästa hög. De broderade omslagen till Moberg är fina, hade inte sett dem förut.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, nästan att jag skulle köpa nya av Moberg.

Mrs Calloway sa...

det är trevligt med läckra bokomslag. Koreaboken vore något för läsecirkeln

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, mycket att diskutera och fundera över Nordkorea.

Robert W sa...

Nordkorea måste verkligen vara ett av världens vidrigaste länder. Ett land utan böcker där man saknar ord för frihet och kärlek. (Men kan det verkligen stämma att språket saknar dessa ord? Har Partiet och Den Store Efterträdaren förbjudit orden? Låter väldigt orwellskt!)

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, jag har läst liknande i en annan nordkoreansk bok.

FrökenChristina sa...

Parks bok låter väldigt intressant. Nordkorea överhuvudtaget är ett intressant ämne.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Crhrisina, intressant men hemskt.

enligt O sa...

Jag tänkte också på Fågelburen, där hemmet verkligen både är en trygg plats och ett fängelse.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Fågelburen är en speciell bok som stannar länge i minnet.