Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 december 2017

jultrendigt viktiga snålböcker - julkalenderbloggstafett 2017

Köp inte mer julmat än du äter upp:
Släng inte maten! : ta tillvara allt du handlar av Birgitta Rasmusson är slutsåld, finns på biblioteket. Ta vara på den mat vi betalar för och släpar hem. Varje person slänger 2 kg mat varje vecka, till jul ännu mer. Samtidigt gnäller vi att maten är dyrt - ologiskt. Sluta släng : Enkla sätt att slippa matsvinn av Kate Turner kommer ut på svenska i februari, bra julklapp till unga.
Någon matblogg klagade över att det var så mycket grönt i purjon, hon skulle slänga det... Sånt lär man unga i hemkunskap! Slänger du halva purjon? Det fina gröna i blomkål slänger många redan i affären, fast det smakar mums - fin färg, vitaminer, perfekt i soppor, gratänger.
igår julbloggade 3. Swebookobsession och i morgon 5. Tusen sidor

22 kommentarer:

Joelinda sa...

I vår familj slängs i stort sett ingen mat alls, vi tar till vara på det mesta och köper inte mer än vi gör av med. Pratade om det senast häromdagen när det kom siffror på hur mycket varje svensk slänger - det gäller i alla fall inte oss. Med tre hungriga stora "barn" i huset så blir alla middagsrester snabbt uppätna dagen därpå.

Hanneles bokparadis sa...

Joelinda, bra, vi köpe inte heller mer än vi behöver, använder resterna,

znogge sa...

Man kan använda mycket mer av grönsakerna än vad många tror. Broccoli- och blomkålsstammen kan skivas tunt som till sallad. Dessutom håller livsmedel mycket längre än vad många tror. Hos oss blir resterna matlådor vilket är smidigt och bra.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt rätt! Kunskapen om mat har försämrats - och vi handlar och hamstrar, fast mataffärerna öppna nästan dygnet runt!

Klimakteriehäxan sa...

Jag har, om jag får skryta lite, blivit väldigt duktig på att INTE slänga mat! Utan att ha läst några böcker i ämnet, dock. Men tänk att bloggstafetten sprack redan dag 3 - jag hittar inget där!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag hittade inte den heller... Mat slänger vi inte hos oss, speciellt inte julmat, kanske vi äldre är duktigare på att ta vara på allt.

Robert W sa...

Det gröna på purjolöken kan definitivt användas. Däremot har jag aldrig tänkt på att det gröna på blomkålen kan användas till något.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, nästan all fräsch blast i olika grönsaker är användbart i soppor och gratänger - eller koka egen fin buljong.

Ylva sa...

Vi slänger nästan inget, och i så fall blir det hönsmat så det känns bra.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, det var ju bra lösning :)

Sofies bokblogg sa...

Det skrämmer mig hur mycket mat vi slänger i Sverige! Hoppas fler kan bli inspirerade att ta till vara på det de köper... Däremot tycker jag det här kan vara en bra julklapp även till vuxna, inte bara unga.

Hanneles bokparadis sa...

Sofie, helt rätt, många vuxna skulle också behöva en sån här bok.

Mia Eggimann sa...

Jag har haft svårt att beräkna nu när jag är själv men blir sjukt arg på mig själv när jag slänger mat.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, inte helt lätt när barnen flytat hemifrån.

Mrs Calloway sa...

gillar inte heller att kasta mat. och jag smakar och luktar på mat som passerat bäst - före - datum innan jag kastar

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det fanns inte ens bäst-före-datum när jag var barn.

Christina sa...

Bra boktips och viktiga!

Ha det fint!
Christina

Hanneles bokparadis sa...

Christina, det tycker jag!

Annas Fotnoter sa...

Mycket bra och viktigt boktips!
Jag avskyr att slänga mat och tar tillvara allt jag kan. Sedan har vi tre hungriga marsvin som mer än gärna äter det som kanske blivit lite fult på grönsakerna eller det som börjar se lite ledset ut i grönsakslådan. Då känns det ännu bättre :)

Hanneles bokparadis sa...

Anna, även lite ledsna grönsaker går att äta :)

C.R.M. Nilsson sa...

Vilka bra tips!

Hanneles bokparadis sa...

C.R.M. Nilsson, tack, det tycker jag med!