Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 december 2017

Poirots jul av Agatha Christie

"Hon kunde haskapat sig ett eget liv."
"Inte på den tiden", sa David irriterat. "Du förstår ingenting. Kvinnor gjrde inte sådant. De härdade ut. De väntade tålmodigt. Hon hade oss att tänka på. Vad skulle ha hänt om honskilt sig från far? Han skulle säkert ha gift om sig. Det kunde ha blivit nya barn, en ny familj. Våra intressen kunde ha blivit lidande. Det var sådant hon måste ta hänsyn till." (sid 25)
Poirots jul av Agatha Christie berättar om en ganska dysfunktionell familj. Den gamle fadern miljonären Simeon Lee har kallat hem sina fyra vuxna söner, och dotterdottern Pilar, enda barnbarnet. Sonen Alfred med fru Julia tar hand om den gamle Simeon, tillsammans med massa tjänstefolk. Den snåle sonen David med fru Hilda kommer, fast han inte varit hemma på tjugo år, flyttade när moder dog. Sonen George med sin tjugo år yngre fru Magdalena är parlamentsledamot och lever på faders pengar. Sonen Harry, det svarta fåret, har varit bortrest tjugo år men kommer hem nu. Fadern tycker inte om sina söner och skryter om sina kvinnoaffärer. En trevlig jul skulle det bli. Men det sker ett mystiskt mord och Hercule Poirot får avbryta sitt julfirande.

  Hercule Poirot mumlade:
  "Engelsmän är så sentimentala!"
  "Än sen då?" sa Johnson utan att låta sig bekomma. "Är det något fel med att trivas med de gamla sederna, de traditionella festligheterna? Vad ligger det för ont i det?" (sid 75)

8 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Jag har aldrig gillat pusseldeckare, men det var ett spännande persongalleri.

Veiken sa...

När jag var yngre plöjde jag alla Agatha Christies böcker både en och två gånger. Kanske dags att börja om igen!

Christina sa...

Den låter spännande!
Christina

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, kul att följa och se hur allt knyts ihop.

Veiken, Agatha är mysig läsning.

Christina, fullt av små överraskningar!

Anonym sa...

Länge sedan har läste den men när Poirot är inblandad blir man sällan besviken!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lagom med mys framför julbrasan!

Mrs Calloway sa...

snyggt band. tror faktiskt inte att jag läst denna, men det kan en ju ändra på

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, denna är väl inte den mest kända av Agatha Christies böcker.