Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 mars 2018

bra chick lit

Bra chick lit har ganska självständiga kvinnor, fler tips: Kulturkollo.
För de mer intresserade om man vill fördjupa sig:
Romantik för "vuxna flickor" av  Maria Ehrenberg.
Nutidsromantik : från Maeve Binchy till Marcia Willett av Maria Ehrenberg.
Chick lit : boktips om kvinnor, karriär och kärlek av Eva Georgson.
Chick lit : brokiga läsningar och didaktiska utmaningar av Maria Nilson och Helene Ehriander är en kursbok för litteraturvetare.
Chick lit : Från glamour till vardagsrealism (2008) av Maria Nilson.

Några av mina favoriter, även kvinnor 50+ :
Torsdagarna i parken av Hilary Boyd är en riktigt fin tantbok med mormor Jeanie som firar 60-årsdag och får vara ute i parken med sitt barnbarn. Varför lämnar maken George plötsligt sovrummet efter två decennier? Jeanie vill inte pensionera sig, inte sälja sin affär och inte flytta till landet, fast maken insisterar. Hon vill fortsätta med sitt liv i London.
Flytten till Cornwall av Liz Fenwick berättar om den 38-åriga konstnären Maddie Hollis som blivit änka och ärver ett hus i Cornwall av en kvinna hon inte känt. Maddie har vårdnaden om fosterdottern Hannah som mest är sur. Huset är i mycket dåligt skick och Maddie saknar pengar.
Projekt Rosie av Graeme Simsion, som berätta om den effektiva pedantiska 39-åriga Don Tillman, som kommit på att gifta män lever längre än singlar. Därför startar han sitt Projekt Fru för att hitta den perfekta partnern.
Bettys val av Marie-Louise Marc är en berättelse om femtioåriga Betty Svan som älskar julen med mycket glitter och ljus. Hon har precis flyttat i hop med Henrik i vindsvåningen och ska fira jul tillsammans, Ex-frun är bjuden, exmaken, vänner, Bettys dotter som är höggravid. Ingen känner varandra och är väldigt olika, svensk nutidsromantik.
Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan är den första delen av alla trevliga promenader.

10 kommentarer:

znogge sa...

Läsvärda böcker alla var och en på sitt sätt! Fast jag kallar dem feelgood. Chick-lit förknippar jag mer med böcker i stil med Jackie Collins. "Tantsnusk" som det kallades i början...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kanske borde en läsa något av Jackie Collins...

Nilmas Bokhylla sa...

Jag läste väldigt mycket chick lit när jag var yngre men nu blir det mest deckare och YA. Synd, för det är något befriande med chick lit!

Klimakteriehäxan sa...

Jag har mig veterligen ingenting emot chich litt och gillar absolut feelgood, men har inte läst en enda av de böcker du nämner. Och bara sett bageriboken!

Klimakteriehäxan sa...

PS Men Bridget Jones har jag förstås läst!!! Och några Marian Keyes.

Hanneles bokparadis sa...

Nilma, du kan ju alltid börja igen, läsa några av de nya.

Klimakteriehäxan, det finns många nya bra.

Lotta sa...

Jag har bara läst Rosie av dina titlar. och strandpromenaden som är typ den värsta jag läst. :D Många älskar de böckerna, men inte jag. Lyssnade dock till Jenny Colgan på bokmässan hon verkar vara en sån härlig person så jag måste nog testa läsa något annat av henne.

Hanneles bokparadis sa...

Lotta, Colgan skriver trevlig feelgood.

Ylva sa...

Jag gillade Rosie. http://ylvarosen.blogspot.se/search?q=projekt+rosie

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, man skrattar och mår bra av Graeme Simsions bok.