Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 mars 2018

gult och grönt - olikhet

Hjälten på den gröna ön av John Millington Synge (1871-1909) är en stillsamt mustigt skriven pjäs från Aran öarna, en berättelse om människor på landet, rikt målande språk, en känner igen lite av det från mina gamla släktingar från landsbygden. Synge vantrivdes med det glättade och eleganta och drogs till det primitiva, men han var inte politisk. Han lämnade finkulturen och åkte till Aranöarna av kompisen William Butler Yeats förslag.
Gult påskbröd där påskkycklingar lämnat fotspår efter sig har sonen bakat.

Enligt O har inget motsatspar den här veckan och det är det ju inte alltid i olikhetsutmaningen, hon tänkte först köra hönan eller ägget, men det skulle troligen blivit helt omöjligt, så veckans ordpar blir istället gult (som är påskens färg) och grönt (för våren).

7 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

läckert påskbröd! Synge klockren, förstås!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, sonen är påhittlig

enligt O sa...

Gott! Och tack för trevligt boktips.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, det finns mycket intressant på den gröna ön.

Robert W sa...

Är det saffransbröd eller varifrån kommer brödets gula färg?

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, det är troligt, glömde fråga sonen idag. Han har även bakat ROSA bröd med rödbeta.

Hanneles bokparadis sa...

sonen har använt gurkmeja för att få gult påskbröd.