Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 mars 2018

kyla och värme - olikhet

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka berättar om den lilla japanska familjen i intreneringsläger under andra världskriget i Utah i USA, där det bara finns sand, öknens hetta och iskyla på vintern.
Is (Ice) av Anna Kavan utspelar sig i den nukleära vintern efter ett kärnvapenkrig,  ny istid råder på jorden. Is av Ulla-Lena Lundberg berättar om livet på den åländska skärgården efter andra världskriget.

Det är kallt som bara den i hela Sverige och större delarna av Europa just nu och allt jag drömmer om är riktig värme. Veckans ordpar är kyla och värme, vilket kan handla om bokstavliga temperaturskillnader, men också om den kyla och värme som kan finnas i ett samhälle eller i en relation, föreslår Enligt O.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Otsuka har jag läst. Kavan äger jag men just nu kan jag inte . lokalisera den. väldigt konstigt. här är kallt men inte minsta lilla snö. jag ser att du har duktig skottningshjälp

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, barnbarnen gillar snö, på nätterna har vi -14°C

enligt O sa...

Tyckte mycket om Otsukas bok.

♥ Hanneles bokparadis sa...

enligt O, verkligen fin läsvärd bok.