Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 mars 2018

Minigourmeter ❤️

Mums för minigourmeter och matgladisar av Erward Blom med fru och barn, helt underbart charmig och inspirerande bok. De har studerat många böcker om forskning på barnmat, fina boktips, mat från olika länder, franskt med många olika smårätter - som de har även i skolan. Boken börjar med de första smaktesterna för baby, hur viktigt det är att barnen får smaka på allt tidigt. Då breddar man större smakupplevelser under hela livet. Även bra för att undvika allergier, säger ny forskning. Barnen kan vara med i köket tidigt och hjälpa till med olika saker.
Vad sägs om pilgrimsmusslor, surkålsgryta med korv, zucciniplättar, fetaostfyllda järpar, Full English Baby Breakfast, franska ägg, karelsk gryta från Korpivaara, grön thaicurry, pommes frites på sötpotatis, viltfilé med gräddsås, mango- och blåbärskompott. Precis som barn kan äta vuxenmat så passar de flesta av Bloms recept på 70-tal rätter för vuxna.

Vi har fyra barnbarn och ingen av dem har ätit barnburksmat.
Våra egna barn fick också vanlig hemlagad mat, samma som vuxna men utan salt i början, med vanlig kryddning. Många unga föräldrar vågar knappt koka vanlig potatis till sina småbarn. Ekologiskt köper vi förstås. Och det där med socker i allt är vuxnas påhitt. I Finland drack vi fil naturellt, barnbarnen har alltid ätit fil och crème fraîche som det är.

Vi åt lunch ofta ute med min dotter och min knappt 2-åriga dotterdotter. Vi beställde i början var sin rätt och en liten assiett till 2-åringen, ingen barnmeny, hon fick smaka av vår vuxenmat. En gång serverades väldigt god lax, hon åt upp all min fisk! Efter det fick vi beställa tre portioner. Nu går hon i skolan, äter och testar allt, en av favoriträtterna på restaurang just nu är indisk Chicken tikka masala.

12 kommentarer:

znogge sa...

En bok helt i min smak kan jag säga bara genom att titta på den!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt underbara inspirerande foton och många bra praktiska råd och tips.

Carro sa...

Den här har jag precis reserverat på bibblan, ska bli kul att se vad det är för något! :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Carro, jag blev glad när jag hittade boken på biblioteket, mycket inspirerande!

Bosse Lidén sa...

En sådan bok ligger i tiden. Blir säkert jättepopulär. Jag är tacksam att jag slapp barnmatsburkarna som liten. Jag tror på taktiken att låta de små testa så mycket som möjligt. Bra av hälsoskäl, sociala skäl m.m. Själv är jag inget bra föredöme. Satsar oftast på "säkra kort" på bortaplan. (resturangbesök) Kan alltid skylla på diabetes 1. ;)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bosse Lidén, vi är några generationer som sluppit barnmatsburkarna, det fanns inte ens välling när jag var liten, min mor kokade egen. Vi beställer aldrig från barnmenyn till barnbarnen.

Ann-Christin sa...

Den ser härlig ut!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ann-Christin, och massa mumsiga recept!

Klimakteriehäxan sa...

Har också goda matminnen med mina barn. Ju dyrare, desto godare kunde det verka ibland ... oxfilé, kräftor ...v"Ni behöver inte tycka om men ni måste smaka" var mitt mantra och det fungerade väldigt bra. De blev matglada allätare båda två.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, visst är det roligt när barnen uppskattar vällagad mat - och nu är det deras tur att bjuda mig på god mat ❤️

Marie i Skrifvarstugan sa...

Den där boken verkar bra och jag håller med i det du skriver. Jag är gammal nog och sluppit äta mat på burk och semper välling. :-) Allt var hemmagjort :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, det tar ju inte speciellt mycket längre tid :)