Anders Olsson är professor i litteraturvetenskap, ledamot i Svenska Akademien och den som försöker hålla ihop resterna av det som finns kvar.
Tankar om läsning är en essäbok om vår läsning; avläsning, omläsning, Marcel Proust som skrivit Om läsning, att läsa på djupet och vara närvarande med hela sin varelse. Roland Barthes, som förespråkar omläsning för att fördjupa upplevelsen och ge oss ett lekfullt umgänge med texten. Omläsning är en självklarhet för alla stora läsare.
Ezra Pound trodde inte skolor var nödvändigt för att uppskatta stora odödliga diktare. Varför läser vi det vi läser? Vi behöver en förebild, en förmedlare. Litterär kanon är viktig för vårt kollektiva minne och identitet. Den moderna kanonbildning tillåter variation, rörlighet och historik utveckling; ”allmänt erkänd samling litterära texter”, står i ordboken. Många har tyckt och tänkt där, mest män.
Att avbryta läsningen har många funderat på, inte bara Gadamer och Paul Celan. Andra läsminnen kan vara svåra att skilja från minnet som spår och som återkallande akt. Proust skriver att läsning bygger på det okändas lockelse. Visst väcks massa funderingar när man läser dessa lärda män, funderingar om man har förstått, eller behövs omläsning - eller ska man fördjupa sig i andra källor i ämnet.
10 kommentarer:
Tack för det här intressanta inlägget. Jag blir sugen på både Proust och Anders Olsson. Just nu håller jag mig till lite enklare böcker. Har just börjat läsa Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe som jag aldrig har läst eftersom hennes ungdomsböcker kom när jag var alldeles för vuxen. Nu har jag blivit tillräckligt gammal för att läsa den av nyfikenhet. Det är väl också en anledning till och ett sätt att läsa - vad är det här? Och funderingar på hur jag skulle ha upplevt boken om jag var barn. När jag läser tänker jag också ofta på hur författaren har gjort mera teknisk när hen har skrivit boken. Konstruktionen. Knepen.
Anders Olsson har ett viktigt arbete just nu...
Omläsning gillar jag när det gäller vissa böcker. En del förtjänar bara en läsning medan vissa utvecklas när man läser för andra gången.
Mösstanten, Proust finns även i serieform... ett par böcker. Sara Danius säger att man ska läsa Proust och bara njuta... behöver inte läsa allt av honom. Maria Gripe är bra, man läser henne på universitetet när man läser litteraturvetenskap; Agnes Cecilia – en sällsam historia är inte speciellt enkel... Det är roligt att variera sin läsning.
Znogge, vi vill ha kvar Svenska Akademien. De bästa böckerna tål en omläsning.
Har läst På spaning efter den tid som flytt. Allihop. Rätt länge sedan dock.
Mösstanten, jag har bara läst delar, köpte serierna till maken.
Ja vi får se hur det går för Anders Olsson och sitt betydelsfulla arbete.
Hoppas allt blir till det bäst till slut.
Några böcker jag ska notera och läsa. Tack för tipsen !
Ha en ny fin vecka !
Marie, vi får verkligen önska Anders Olsson lycka till!
Vi får se hur det går för honom, inget lätt arbete med Horace Engdahl och Sture Allén som biter sig fast med sina unkna värderingar.
Anders Olsson kan inte ha det lätt :)
Annette, detta är nog inte en könsfråga... man borde kunna kritisera även en kvinna som kanske inte skött sina åtaganden...
KajsaLisa, jag vill inte byta med Anders Olson :)
Skicka en kommentar