Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 maj 2018

veckans tyngsta; Montaigne, Woolf

Tyngst både till innehåll och vikt. Att slå dank med virtuositet : reträtten, sysslolösheten, essän av Emma Eldelin väger 1,6 kg med sina 574 sidor, ett stadigt läsbord kommer till nytta. Eldelin har undersökt förbindelserna mellan Montaigne, Charles Lamb, Virginia Woolf och Jenny Diski. Ellerströms ger alltid ut intressanta kvalitetsböcker.
Att dra sig tillbaka och hylla ledigheten och hylla ett liv i ledighet och ingenting-görandet i stillsam tillbakadragandet, fyllt av eftertänksam kontemplation har varit mäns privilegium. Sysslolöshet och avskildhet, kärt ämne i litterära essäer. Jag tänker på pastor Tomas Sjödin som skrivit många böcker om ämnet, fast inget som litteraturforskare fördjupat sig i.

Virginia Woolf hade en bredare läsekrets som essäist än romanförfattare under sin livstid, det har Hermione Lee skrivit i biografin om Woolf. Professor Lisbeth Larsson skriver att Woolf motsäger sig alla typer av etikettering, hennes skrivande genomsyras av en stark kritik av kvinnors privata och samhälleliga villkor (sid 360).
Ett kärt ämne även för Arne Melberg som i Essä : urval och inledning (bara  
1 kg och 500 sidor) har fördjupat sig i Virginia Woolfs essäkonst.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar jätteintressant men nog för tungt för mig också i bildlig bemärkelse. Med tanke på helgfrågan: blir du glad över en så pass innehållslös kommentar?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, ja, jag blir glad ❤️

znogge sa...

Det kan man kalla riktiga "tegelstenar" men knappast något för mig som ligger och läser. Innehållsmässigt däremot, varför inte!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, livsfarliga böcker om man ligger :)

Marie i Skrifvarstugan sa...

I tanke på tyngden på boken, blir det nog att styrketräna lite först eftersom jag oftast ligger och läser :-) Men absolut något att "bita i". Tack för tipset !

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, jag läser sittandes eller använder mitt lilla stadiga läsbord :)

Helena Andersson sa...

Tack för tips! Allt om Woolf blir jag nyfiken på :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag med, mycket intressant i boken, lånade den på biblioteket :)

Rak i ryggen sa...

Tack för tips! Att slå dank... har jag varit nyfiken på. Väger du alltid dina böcker? Du hade viktangivelse på Odysseus också, om jag inte minns fel.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, nej, väger bara böcker jag knappt orkar lyfta... :)