Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

29 augusti 2018

De försvunna av Lori Roy

   "Jag vill inte att flickorna ska minnas mig. Eller snarare, jag vill att de ska minnas mig, men jag kan inte låta det hända. Jag vill inte att de någonsin ska se tillbaka och minnas en främmande man på bensinmacken eller vid biljettkassan på bion. Jag säger inget till dem, kommer aldrig så nära dem att jag skulle kunna göra det. Jag öppnar inte dörren för dem eller tar upp en nyckelknippa ifall de skulle tappa den. Det är lugnare om de inte lägger märke till mig." (sid 21)
De försvunna av Lori Roy börjar med Lane Wallace som står ensam och serverar på baren i Waddell, män kommer och går, regnet öser ner. Hon har velat lämna Waddell länge, äktenskapet med Kyle innebar vägen ut, skillsmässan från honom nästan tjugo år senare hade tvingat henne tillbaka. Lanes bror skickades till pojkskolan för tjugo år sedan, hon har inte sett honom sedan dess. Plötsligt försvinner hennes äldsta dotter. Hon bor på historiska Fielding Mansion där hon gör sitt bästa för att inte tänka på faderns brott på platsen, under tiden som rektor för en uppfostringsanstalt för pojkar.

"Slaveriet här i Florida upphörde inte i och med inbördeskriget, förklarade mr Wolfson. Inte helt. Det ersattes av fånguthyrning, och när starka röster höjdes för att utesluta barn från detta fasansfulla system skapades skolan för pojkar i Waddell. Barn som förut dömdes till läger för uthyrningsfångar dömdes i stället till att  gå i den skolan, och markägarna som inte längre kunde överleva i en förändrad världsekonomi började skaffa slavar på ett nytt sätt." (sid 142)
Flera smakbitar: HÄR.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det här verkar intressant och spännande. Den delen av USA:s historia känner jag mycket lite till.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, spännande läsvärd bok, vi anglofiler vet mer om andra länder....

znogge sa...

Det låter väldigt intressant och läsvärd tycker jag!

Rak i ryggen sa...

Spännande! Är det Lanes bror som berättar i översta citatet?

Veiken sa...

Gillar vad jag läste i smakbiten. Tack för den!

Maria sa...

Verkar intressant! Har just läst Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead som handlar om slaveriet. Kanske ska fortsätta på samma tema.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, absolut en bok du skulle gilla.

Hanna, det är nog förövaren.

Veiken, en spännande bok.

Maria, järnvägen är tung, men det var verkligheten också.

Paula sa...

även jag blev nyfiken..

Hanneles bokparadis sa...

Paula, roligt att höra.