Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 augusti 2018

Makten av Naomi Alderman

"En lek från när hon var barn. Så lustigt, hon har inte tänkt på den leken på många år. Hon har aldrig berättat om den för någon; hon visste att hon inte fick, trots att hon inte förstod hur hon visste. I leken var hon en häxa, och hon kunde skapa en boll av ljus i handflatan.(sid 42)
Makten (The Power) av Naomi Alderman tilldelades Women's Prize for Fiction 2017. Alderman är professor kreativt skrivande och boken har fått flera priser, vilket höjer förväntningarna; "en av tre bäst säljande romanerna i Storbritannien 2017, Barack Obama har nämnt den som en av sina favoritböcker".

Detta är kanske inte min favoritgenre, lite våldsamt för min smak, en får väl försöka bredda sitt läsande. Boken är sparsamt illustrerad, en bok som lätt kan omvandlas till film - så skrev Selma Lagerlöf, en modern kvinna, för film var nytt för hundra år sedan. Inget nytt på jorden; Lagerlöf hade också övernaturliga inslag.

Tonårsflickor som blir tafsade av män besitter otroliga krafter som kan döda.
"Sent en kväll läser Margot en rapport från en grupp i Delhi son är först med att upptäcka den tvärstrimmiga muskeln över flickornas nyckelben som de döper till elektricitetsorganet, eller härvan efter dess vridna muskeltrådar. Längst ut på nyckelbenet sitter det galvaniska receptorer som, enligt deras teori, möjliggör alstringen av ett slags elektronisk eko." (sid 36)
MsHisingen har läst HÄR och Anna HÄR.

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det verkar ju jättespännande och jag har aldrig hört talas om den förr. Är den tänkt som ungdomsbok?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, helt ny översatt bok, vet inte om Obama läser ungdomsböcker....

Ama de casa sa...

Jag gillar inte övernaturliga grejer - dom skrämmer mig. Men igår såg jag filmen "Den gröna milen" som bygger på en roman av Stephen King, och den är lite lagom övernaturlig och var faktiskt riktigt bra.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, King är nog lite för tuff för mesiga mig

znogge sa...

Helt ny för mig! Ibland är det nyttigt att vidga sina vyer även när det gäller läsandet!

Klimakteriehäxan sa...

Har svårt när det blir för mycket "oförklarligheter", mystik, trolleri, andar och spöken.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, man ska ju inte uttala sig ifall man inte läst...

Klimakteriehäxan, jag som tror på tomtar, troll, änglar, spöken ❤️

Villa Frejas bokblogg sa...

Övernaturligt går bort för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, förstår, en speciell annorlunda roman.

wiolettan sa...

Jag har lite svårt för övernaturliga filmer och skulle tro att jag skulle känna likadant om jag läste en sådan bok, men har aldrig gjort det.
Trevlig helg.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, önskar dig detsamma.