Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 september 2018

Kylan av Thomas Bernhard

"Trots att jag var så ung var jag en välutbildad skeptiker, jag var beredd på allt och alltid på det värsta. Detta betraktar jag än idag som min bästa egenskap." (sid 298)
Självbiografierna : Orsaken, Källaren, Andhämtningen, Kylan, Ett barn av Thomas Bernhard är fem delar om hans liv, barndom och uppväxt. I Kylan berättar Bernhard om tillvaron på lungsotssanatorium Grafenhof, fruktansvärda förhållanden för en ung människa. Hopplöshet, patienternas tillstånd förbättrades inte. I början hade han inte ens sjukdomen.

"Varför skulle just jag, den mest meningslösa, mest överflödiga, mest värdelösa människan i historien få tro sig utgöra undantaget från regeln eller ens för ett enda ögonblick göra anspråk på detta, på att klara mig när miljoner andra helt enkelt inte hade klarat sig. Nu skulle jag, tänkte jag, gå raka vägen genom helvetet in i döden. Jag hade förlikat mig med det. Under så lång rid hade jag gjort uppror mot det, nu gjorde jag inte uppror längre, jag fogade mig. Vad hade hänt med mig?" (sid 300)

5 kommentarer:

znogge sa...

Den låter ganska så tung tycker jag men det var en tuff tid för många.

Mösstanten sa...

Inte särskilt upplyftande men tänker ändå att jag borde läsa de här fyra böckerna. Jag har läst Källaren och borde läsa om den i så fall.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Thomas Bernhard är intressant läsning, han är så ärlig och skriver bra.

Mösstanten, böckerna är ganska fristående, ingen tvång vid val av böcker - men jag tycker att han är givande.

Boklysten sa...

Känner inte till den boken och den låter lite för tung för mig just nu.

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, det var nog en tung tid att växa upp under krig och fattigdom, ändå väldigt intressant läsning.