Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 december 2018

Allt under himmelens fäste av Maria Hamberg

"Även på rasterna var Ingvar och Anita de nya. De måste läsa av stämningen, skaffa sig en uppfattning om vem som var vem i pausrummet, förstå hur man skulle vara för att passa in; de måste avvakta med att visa sig själva för att inte gör fel. De satt tysta intill varandra, i varsin nedsutten galonfåtölj." (sid 86)
Allt under himmelens fäste (2018) av Maria Hamberg berättar om Ingvar som är en av de ensammaste människorna i världen. Han har bott med sina föräldrar men nu är båda döda. Han har saknat kompisar, blev retad och mobbad i skolan, fader lika elak. På sitt jobb är han ensam, blir pikad och hånad av sin chef och arbetskamrater. Och vännen Anita utnyttjar honom bara. En sen kväll ropar en frusen hungrig flicka utanför hans uppgång. Hon får mat och får sova på kökssoffan. Ingvar blir glad för han känner sig inte lika ensam, men hon försvinner. En fin liten bokpärla som passar så här inför julen.

"Expediten hade faktiskt frågat om han ville få dem inslagna, hon hade kanske trott att han skulle ge bort dem. Han trodde att han rodnat, så glad blev han över att hon trodde att han hade någon att ge julklappar till." (sid 117)
Flera smakbitar kanske: HÄR.

16 kommentarer:

Monika sa...

Så sorgligt att vara så ensam. Tack för smakbiten!

Mösstanten sa...

Den boken har jag absolut tänkt läsa. Tack för smakbiten!

Znooge sa...

Det låter som en sorglig men viktig bok. Just kring storhelgerna är det många som är ofrivilligt ensamma.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, människor är inte alltid snälla.

Mösstanten, en väldigt fin bok.

Znogge, inte bara sorglig, väcker tankat.

Evelina Nilsson sa...

Verkar lite sorglig, men säkert fin.

Hanneles bokparadis sa...

Evelina, sorgligt för människor är inte snälla.

Bokdamen sa...

Låter som en sorglig berättelse, det finns nog en hel del ofrivillig ensamhet. Tack för smakbiten och passar på och önskar god jul!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, önskar dig detsamma!

Veiken sa...

Jag är bara inne hos dig för att önska dig och din familj en fantastiskt fin jul!

Robert W sa...

Sorgligt. Men förhoppningsvis är det en berättelse med gott slut.

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, önskar er detsamma! ❤️

Robert W, jag tycker om slutet.

Mrs Calloway sa...

storhelgerna är svåra. tack för smakebiten!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, alla helger kan vara svåra.

Paula sa...

Vet du, det finns så många liknande sorgliga exempel i verkligheten, finns minst två i min närhet. Har bott hos mor och far i alla år, sen faller de ifrån. Vad återstår av livet, och hur klara sig själv? Låter som en varmhjärtad historia. Trist att inte Smakbiten fungerade idag. God Jul från vinterpörtet

Åsa sa...

Tack för smakbiten. Den boken var ny för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, detta är verklighet i allra högsta grad, god jul

Åsa, boken är helt ny.