Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 februari 2019

Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang

"Farfar Gaphals skrattade. "Du ska inte vara sträng mot dina barn", sa han. Det tjänar ingenting till. Jag var sträng, och se hur det gick. De tror visst att de uppfostrade sig själva! De vill inte bo ihop med en, och de ringer inte ens när deras mamma är sjuk." Han ledde fram cykeln till grinden. Hundarna viftade på svansen till avsked." (sid 27)
Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang berättar om hunden Tufsen som råkar ut för motgångar och hinder, livet blir inte riktigt som hon tänkt. Korta lättlästa kapitel, fin bok under en lässvacka. En lite sorglig fabel med stillsam humor. Trots att boken beskriver en annan tid i ett annat land är problemen och glädjeämnen universella och tidlösa, lätt att känna igen sig.

"Det hade snöat under natten. Tufsen vaknade tidigt och skuttade omkring och gjorde tassavtryck i snön. Det kittlade under fötterna så att hon inte kunde gå rakt, och hon trippade fnittrande genom det snötäckta grönsakslandet tillsammans med Pricken. En skata sjöng i det nakna persimonträdet och dess sång var klar och hög. Den flög ner och satte sig framför hundkojan och pickade på den tomma matskålen." (sid 35)

 Sun-Mi Hwang har även skrivit Hönan som drömde om att flyga.

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den vill jag läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag tror du skulle gilla denna.

Paula sa...

Godmorgon, vilken söt liten berättelse. Påminner mig om att mamma köpte många böcker med djurfabler när jag var barn. Tyckte om dem för de var lite kluriga, en del förstod man inte utan mamma fick förklara.
Angående andmatning, jag har också läst att man förbjudit. Men det beror nog snarare på att det var så många som gav bröd så det blev lite tokigt. Här i byn är det jag och kanske nån till som kastar till dem en brödbit som hunnit torka ibland, så det är ingen fara. I storstäderna matar man ju kommunerna dem med säd istället. Ha en fin fredag, här yr det snö i luften.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, även ankorna ska äta nyttigt... En fin ny bok med fina noveller är Nordiska fauna av Andrea Lundgren:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/04/nordisk-fauna-av-andrea-lundgren.html


Bosse Lidén sa...

Jag trodde inte du hamnade i några lässvackor. :)
Jag har precis börjat på "Det som göms i snö". Intressant med tanke på att det handlar om Gotland och tycks bygga på verklighetsanknytning.
Ta det försiktigt i halkan.

Hanneles bokparadis sa...

Bosse Lidén, inte jag men kanske någon annan :)

Znogge sa...

Den låter fin. Lite kul att skriva ur en hunds perspektiv.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en klok hund med mänskliga funderingar.

Bokdamen sa...

Hunden och Hönanböckerna är fina!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, lite annorlunda än man är van att läsa.

Annette sa...

Det låter som en fin och tänkvärd bok.