Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 mars 2019

En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja

"Det nya amerikanska språket, som de så småningom tillägnade sig, var också nyttobetonat och primitivt, och sinsemellan umgicks de på en avsiktlig stympad och komisk rotvälska som uppstått i deras krets. Det var ett emigrantspråk som lekfullt tog till sig bitar av ryskan, engelskan, jiddisch, de mest utsökta grovheter och den judiska anekdotens lätta intonation." (sid 27)
En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja, sensommar 1991, uppror i Moskva, en grupp ryska emigranter i en varm vindsvåning i New York samlas kring konstnären Aliks dödsbädd. En blandning intellektuella konstnärliga vänner, exfruar, alla tyckte om Alik. De turas om att vara hos Alik. Mot hans önskan tillkallades både en kristen präst och en lärd judisk rabbin. Han har judisk barnatro, är ateist och vill inte bli döpt.

"Sandwicharna här är de bästa i Amerika. Best in America. Det är sant. Det här stället. Det här stället är nästan hundra år gammalt. Hit kom Edgar Allan Poe, O. Henry och Jack London och köpte sandwichar för några cent. Det är förresten författare som amerikanarna överhuvudtaget inte känner till. Ja, det kan hända att de läser Poe i skolan." (sid 91)

6 kommentarer:

Znogge sa...

Hmm... Låter annorlunda men intressant. Jag känner igen temat från en annan bok men kan inte komma på titeln...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en annorlunda intressant bok.

Mösstanten sa...

Den skriver jag upp. Verkar intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, mycket intressant bok, på många sätt; olika seder och bruk, integration.

Ugglanoboken sa...

Den här gillade jag!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, väldigt annorlunda liv i den stora ateljén, alla tog hand om varandra så fint.