Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 april 2019

Moratorium av Monica Rehn

"I baren på hotell Malmen bjöd han en kvinna på öl. Minnesbilderna var vaga om vad de pratat om, och om hon ens sagt sitt namn. Det som hände senare hemma i hans säng kunde definieras som den sexuella motsvarigheten till Mamma Scans färdiglagade köttbullar och Felix pulvermos: snabbt, mättande och med en fadd eftersmak." (sid 124)
Moratorium (2019) av Monica Rehn är hennes debutroman och börjar på scoutläger där de gamla barndomsvännerna David och Jonathan är ungdomsledare för barn. Sos har skickat med syskonen Peter och Klara, helt ovana vid lägerliv, han har med sig bara en trasig sovsäck. David och Jonathan tar en simtur på natten när barnen sover, en brand uppstår med dödlig utgång. Domstolen friar David och Jonathan från ansvar.

Dåtid och nutid. Jonathan har en tvillingbror Fredrik och syster Louse, som fick dottern Paula i tonåren. Nu är Paula en bortskämd tonåring. Louses firma, som hon skapat själv, går bra tills hon blir beskylld av en journalist för osjysst handel. Jonathan mår inte bra och han vill inte ha något med att göra med deras rika far Kurt, utan hankar sig fram med tillfälliga taxijobb mellan studierna.

"Snabbt skruvade han av korken på whiskyflaskan, fyllde koppen till en tredjedel och svepte i sig allt. Alkoholen ruskade tag i bensodiazepinerna i Sobrilen. När han kommit tillbaka i köket och klämt ner muggen i diskmaskinen kände han sig redo att ta sig an differentialekvationen." (sid 66)

Jonathan mår inte bra och försvinner spårlöst, ingen har sett honom på tio år. Fader Kurt tror att han lever och vill betala barndomsvännen David mot en ansenlig summa pengar för att hitta honom. Han har sparat alla Jonathans ägodelar i en bod. Uppdraget passar bra, för David har totalt trasslat till sin ekonomi efter skilsmässan och att ha blivit svindlad på pengar. Han får ingen dröjsmål med betalning av sina skulder, utmätning hägrar och uteslutning från advokatsamfundet.Vad har hänt Jonathan?

Ännu en välskriven och spännande debut från Modernista. Rehn är verkligen kunnig i sitt ämne om juridik, med egen erfarenhet som chefsjurist, kunnig inom andra områden också. Ett nöje att läsa, intressanta adjektiv och underbara beskrivningar.
Flera smakbitar: HÄR.

22 kommentarer:

Monika sa...

Den här fick jag hem för någon vecka sedan, den låter spännande.

Mosstanten sa...

Barkar spännande. Något att läsa så småningom kanske?

Mösstanten sa...

Verkar spännande! Usch så jag skriver!

Hanna sa...

Skruvat blasé, verkar rolig att läsa. Tack för smakis.

Veiken sa...

Jag försökte kommentera ditt förra inlägg, men kommentatorsfältet är från december 2018. Knepigt!
Jag hade tänk lägga in den här kommentaren på det inlägget:
Då får vi hoppas att Den svenska akademin reser sig som fågel Fenix ur askan och att det fungerar med en man som ständig sekreterare!! (OBS! Ironi!)

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Den här ligger oläst här hemma.

astridterese sa...

Stilig smakebit. Jeg prøvde å se for meg hvilken type sex det var, men det var ikke så lett å sammenligne det med middag :-)
Ha en riktig fin søndag!

Znogge sa...

Tack för smakbiten! Titeln är noterad.

Mia Eggimann sa...

Denna är jag supersugen på, får se om jag lånar den när den kommer till bibblan.

Ama de casa sa...

Låter spännande! Tack för smakbitarna :-)

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten, låter riktigt läsvärd.

Paula sa...

Oj här h änder det grejer! Den boken verkar innehålla mycket, ska lägga den på minnet. Tack för smakbit och ha en riktigt skön söndag, jag tror minsann valborgsvädret (kallt o regn) börjar närma sig...

Mrs Calloway sa...

låter intressant! tack för smakebiten!

Ett mystiskt bibliotek sa...

Bra smakbitar! Den första var lite smårolig. :)

Bokdamen sa...

Ny bok för mig, tack för smakbitarna!

Cinnamon sa...

Tack för smsakbiten! Den låter spännande.

Sara Pepparkaka sa...

Det låter som en spännande bok!

Boklysten sa...

Den har jag sett lite här och var den senaste tiden. Tack för smakbiten!

Yasmine sa...

Låter som en spännande bok! :D

Lena sa...

Den där boken fick jag hem ganska nyligen. Är nyfiken på att börja läsa den. Tack för smakbiten.

Bokdivisionen sa...

Är det en roman eller någon slags krim?

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivision, en bra blandning av båda.