Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 april 2019

Mats Malm ny ständig sekreterare i Svenska Akademien

Poesins röster : avlyssningar av äldre litteratur av Mats Malm. 

"Hur läser vi litteratur från äldre tider? Det är mycket vi inte kan veta om sammanhanget en text skrevs och lästes i, och det är inte alltid vi genomskådar vare sig författarens avsikter eller de tänkta mottagarnas förväntningar. En viktig del av det vi riskerar att gå miste om är vad som i denna bok kallas poesins röster. Utgångspunkten är enkel: i en äldre, mer muntligt präglad kultur, var läsarna mer uppmärksamma på den röst som talade till dem genom texten än vi är. Den röst som läsarna urskiljde är en viktig del av textens betydelse, men hur skall vi kunna förstå denna dimension?"
Minervas äpple: om diktsyn, tolkning och bildspråk inom nordisk göticism är skriven av Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

24 kommentarer:

MartinaOlsson sa...

Missade du julaftonsluckan i min julkalender igår? No worries, det går fortfarande att vara med och delta i tävlingen som gömde sig därunder! Så om du vill vinna ett julkit med härliga, ekologiska hudvårdsprodukter från MOSSA, då klickar du på länken här nedan :) GOD JUL & GOTT NYTT ÅR <3
https://martinaolsson.myshowroom.se/127389/julkalender-lucka-24-7/

Hanneles bokparadis sa...

Martina, inte mycket jag missar

Mösstanten sa...

Nej vi kan inte veta så mycket om gamla tiders poesi. Jag har inte tänkt på röstens och framförandets betydelse fast det måste ha betytt så mycket. Och inte har vi samma referenser och miljön de satt i när de hörde poesiförtäljaren ellervad hen ska kallas. Det är som en stor avgrund eller rymd av ovetande vi har. Några små korn får vi ibland. En ny spekulation kommer; kanske var det denna betydelsen, kanske tänkte de så här? Detta är en kär julklapp förstår jag.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, rösten var nog viktig för mycket var ju muntligt. Precis, vi vet för lite om livet då, ofta feltolkar vi för att allt var annorlunda. Även hundra år gamla romaner, man får läsa dem på annat sätt. Intressant.

Ama de casa sa...

Så Tomten hittade till dig - vilken tur du hade :-)

Ha en fin annandag!

Znooge sa...

En snäll tomte har alltid en bok med sig!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, vi har bott på samma ställe många år :)

Znogge, visst är det trevligt att få bra böcker!

MartinaOlsson sa...

sv; Haha jo, det skulle säkert vara bra! Skulle dock inte rekommendera dig att dricka "Vitamin Cocktail"-produkterna som visas i inlägget då det är hudvårdsprodukter som inte är till för invärtes bruk, så det skulle nog inte sluta så bra ;)

Hanneles bokparadis sa...

Marina, det låter ju gott :)

Christina Karlsson sa...

Det låter som en bok för mig, typiskt sådant som intresserar mig :)

God fortsättning på julhelgen!

Hanneles bokparadis sa...

Christina Karlsson, roligt, du får kolla på biblioteket :)

MartinaOlsson sa...

sv; Tack <3 Detsamma!

Scylla sa...

Vilken vacker bok! Och så fint med laven!

Hanneles bokparadis sa...

Scylla, fotade på vägen till affären :)

Yasmine sa...

Hoppas du har haft en bra dag idag! :D

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, intressant med en göteborgare som ständig sekreterare :)

Mösstanten sa...

Hoppas att han blir en bra sekreterare.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en duktig göteborgare blir nog bra.

Hanna sa...

Det kan ju bara bli bättre, och Litteraturbanken är ju en respektabel institution :)

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, helt fantastiskt med Litteraturbanken!

Klimakteriehäxan sa...

Hade aldrig hört hans namn, inte lagt märke till när han kom in i Akademien heller. Kommer knappast att läsa hans böcker, verkar inte vara min grej.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Mats Malm skriver inte romaner... han är litteraturforskare i Göteborg, jag har varit på hans föreläsningar.

Josephine sa...

Men varför kan inte Horace Engdahl avgå? att han inte vill är ju helt klart, men hur många bra kompisar har han egentligen kvar i Akademin? För övrigt tycker jag gott att det ena av de två pris som ska delas ut i år kunde gå till Chimamanda Ngozie Adichie, men hon är kanske redan alltför känd och kanske hennes språk inte är tillräckligt utbroderat och sirligt?...

Hanneles bokparadis sa...

Josephine, han är klumpig, men han var ju inte skyldig till allt det trassel som en helt utomstående orsakade... egentligen borde man inte dela ut Nobelpris i efterskott - utan markera ett det var ett riktigt dåligt år för Akademien.